Prylnyhet

Ny tillverkare släpper fullformatskamera 2016

Konost är en ny liten tillverkare med bas i USA, de har visat en prototyp av en kamera som de lovar ska komma under 2016. Den kommer att använda objektiv från ett redan existerande system så det problemet verkar vara löst.

Konost FF är en digital mätsökarkamera med en fullformatssensor och en upplösning på 20 megapixel. Tanken är att göra en kamera som är väldigt enkel men som ändå levererar riktigt bra bildkvalitet. Därför kommer inställningsmöjligheterna att hållas till ett minimum. Fokusering sköts manuellt, liksom bländare vilket ställs på objektivet. Slutartider justeras via en ratt på kroppen, vitbalans kommer också att gå att justera. För att försäkra sig om att det ska finnas bra objektiv att tillgå så kommer Konost FF att komma med fattning för Leicas M-objektiv.

Själva kallar de kamrean för den första äkta digitala mätsökarkameran. Sökaren kommer att vara både optisk och elektronisk. De nämner en lösning där de har två sensorer, en som tar själva bilden och en för att generera sökarbilden. Exakt hur systemet är uppbyggt är dock inte helt klarlagt.

Konost kommer även med en version för aps-c-sensorer och en version de kallar för "Junior" som har en 1tums-sensor.

Kameran kommer som sagt under 2016 om allt går som det ska, priset är okänt men enligt tillverkaren så ska det vara konkurrenskraftigt. Exakt vad det innebär är så klart svårt att gissa.