https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nya-linser-kan-revolutionera-fotograferandet
545009
Prylar
Prylnyhet

Nya linser kan revolutionera fotograferandet

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/Metalens.jpg?itok=7HN_v-yQ', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/Metalens.jpg?itok=7HN_v-yQ', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/Metalens.jpg', w: 650, h: 406, title: ' ' },]

Totalbetyg

En forskargrupp på Harvards universitet har tagit fram en ny typ av lins som skulle kunna konkurrera ut dagens moderna glaslinser, både vad gäller pris och bildkvalitet.

Uppfinningen, som kallas för metalens, är platt, otroligt tunn (600 nanometer, det vill säga 0,0006 milimeter) och ska vara överlägset bättre än konventionella linser. Metalens är uppbyggd av ett tunt, genomskinligt kvarts-lager som har nanopelare tillverkade av titandioxid på ovansidan. Pelarna omstrukturerar och fokuserar ljuset när det passerar emellan dem. 

Dagens konvexa kameralinser är svåra och dyra att göra så felfria som möjligt. Det problemet har inte metalens enligt forskarna. 

– Kvalitén i våra bilder är faktiskt bättre än med de främsta objektivlinserna. Jag tycker inte att det är en överdrift att säga att det här är potentiellt revolutionerande, säger en av huvudforskarna Federico Capasso till BBC. 

I laboratorietester var metalens 30 procent skarpare än ett forskningsmikroskop. Det i sig är häpnadsväckande, men det är tillverkningsprocessen och storleken som gör metalens intressant. Tillverkningsmetoden är densamma som för datorchips och därför tror forskarna att den inte kommer att vara dyr att massproducera. Om det forskarna har visat på och förutspår även blir verklighet utanför laboratorieväggarna återstår att se.