https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/nya-nokia-pureview-9-har-fem-kameror
546481
Prylar
Prylnyhet

Nokia Pureview 9 har fem kameror

Totalbetyg

Två sensorer för färg, tre för kontrast. Nya Nokia Pureview 9 lägger samman bilder i ett nyskapande koncept för dig som fotograferar.

Nokia släpper fem nya mobiltelefoner (läs mer på mobil.se) – men en sticker ut och är extra intressant – Nokia Pureview 9 – på grund av sina fem kameror på mobilens baksida. Optiken sitter infällda i baksideglaset utan något som står ut, förutom LED-lampan som kan användas som blixt, som har en utskärning i glaset.

Kamerorna har Zeiss-optik, och brännvidden i den färdiga bilden blir motsvarande 28mm i småbildsformat och på 12 megapixel. Mobilen har även en främre kamera på 20 megapixel (sparas som 5 megapixelsbilder). För att kunna hantera all bildinformation har Pureview 9 specialanpassade kretsar. Telefonens kameror har däremot ingen optisk bildstabilisering eller optisk zoom.

Lägger samman bildinformation

Det nya är att telefonen lägger samman bildinformation från de fem 12-megapixelkamerorna, och sätter samman totalt 60 megapixel bilddata till en bild i HDR-format med ett stort dynamiskt omfång. Två av sensorerna fångar färg medan tre monokroma sensorer tar monokroma bilder för att fånga bildens kontraster, vilket bidrar till detaljåtergivning och skärpa. Bildkretsen justerar exponering och vitbalans individuellt för kamerorna.

Kamerorna kan även ta fyra bilder vardera efter varandra, vilket innebär att bildkretsen bearbetar 240 megapixel bildinformation för att sätta samman den slutliga bilden.

För att hantera sammansättningen används en specialdesignad signalprocessor som tagit fram tillsammans med Qualcomm. För att få den att fungera integrerat med mobilens chipset har man valt att använda Snapdragon 845, som man betraktar som skräddarsydd för ändamålet.

Bilderna sparas i JPG eller Adobes råformat DNG, vilket gör att all sensorinformation finns sparad i bildfilen. Adobe Lightroom Mobile finns förinstallerat i telefonen. Med hjälp av all information som sparas i varje bild går det även att i efterhand justera fokus, skapa bakgrundsoskärpa och ändra detaljer genom redigeringsfunktionen som finns i Google Photos. Sensorerna mäter djupet i bilden i 1200 lager som används för just denna fokusjusering.

Genom  appen Pro Camera  UI får det även att ta timelapse-bilder och andra inställningar för den som vill fotografera med manuella inställningar. 

Mobilens skärm på 5,99 tum stödjer också HDR10.

 

Rekommenderat pris för Nokia 9 Pureview är 6 500 kronor. Säljstart är början av mars.

167315513313063_2319440161433910