Prylnyhet

Nya Pentax Q världens minsta spegellösa systemkamera

Pentax Q i svart.
Pentax Q med blixten uppfälld.
Sony NEX C3 sida vid sida med Pentax Q

Pentax släppte i dagarna nyheten om sitt nya kamerasystem som ska heta Q. Det innefattar ett spegellöst kamerahus i ett riktigt litet format och ett nytt bajonettfäste med nya objektiv.

För första gången på länge går Pentax bort från sin bakåtkompabilitet vad gäller optik och tillbehör. Det nya systemet kommer inte, vad vi har förstått, att kunna användas tillsammans med äldre optik. Anledningen till det är att man, för att få ner storleken på huset, varit tvungen att konstruera en helt ny bajonettfattning. Men man kommer att lansera både standardzoom, fisheye och normaloptik. Fler objektiv verkar också ligga på lut.

Den stora skillnaden mellan Pentax Q från övriga spegellösa system är sensorstorleken. CMOS-sensorn som sitter i Q är bara 1/8 så stor som en sensor i micro fourthirds. Det gör givetvis att man kan få ner storleken på huset men även storleken på objektiven. Däremot blir problemen med brus större på en mindre sensor. Risken är därför att bildkvaliteten mer kommer att gå åt kompaktkamerahållet än åt systemkamerahållet. Men i Pentax K-5 visade de att de hade bra mjukvara för att hantera bruset. Hur bildkvaliteten blir återstår att se.

Storleken på huset som är tillverkat i magnesium är 98x57x31 milimeter och vikten med batteri och minneskort hamnar på 200 gram.

Sensorn har en upplösning på 12,4 megapixels, med vilken man kan skapa både jpg och DNG-rawfiler. Kameran kommer även att kunna spela in film i full HDkvalitet med 30 b/s och serietagningen med stillbilder ligger på 5 b/s. Pentax bildstabilisering är inbyggd även i det nya Q-systemet. ISO känsligheten i den nya kameran kommer att sträcka sig från 125 till 6400.

Det första objektivet som släpps för Q-systemet kallas Pentax 01 vilket är ett fast objektiv med en brännvidd på 8,5 mm och en bländare på 1,9. 8,5 mm motsvarar 47 mm i fullformat och objektivet blir således att betrakta som en normal.

Man släpper även en sökare som tillbehör.

Priset för huset tillsammans med Pentax 01-objektivet hamnar på 7295 kronor och ska komma ut under september. I paket med både den fasta gluggen och standardzoomen kommer priset att bli 9199 kronor.