Prylnyhet

Nya sensorer lovar högre hastigheter i mellanformat

Sony har släppt nya information om kommande sensorer som kan se till att sätta ordentligt fart på några mellanformatskameror fram över.

I april i år rapporterade vi om att Sony håller på att utveckla nya sensorer som sannolikt kommer att ge högre upplösning i uppföljarna till bland annat Fujifilm GFX och Hasselblad X1D. Sensorerna i fråga har en upplösning på 100 megapixlar, men vad som kanske är än mer intressant är att dessa bakbelysta och ger ungefär dubbelt så snabb utläsning som nuvarande sensorer.

Den nuvarande sensorn som återfinns i Hasselblad X1D, Fujifilm GFX 50S och Pentax 645Z kan få ur sig ungefär 3,3 bilder per sekund, den nya sensorn ökar till sex bilder per sekund. Störst skillnad kommer det nog att göra för Hasselbladaren och Fujifilms kamera eftersom dessa är spegellösa och därför förlitar sig på en snabb sensor för sin autofokus. Hur stor skillnad det faktisk blir återstår att se när dessa sensorer kommer i bruk. De ska enligt Sony vara färdiga under 2018.

I Kamera Bild 12-1/2017-18 i butik 5 december, kan du läsa ett reportage från Kamera Bilds besök i Sonys sensorfabrik i Japan.