Prylnyhet

Nya Sony RX1R och RX100 II - skarpare och trådlöst

RX1R ser ut precis som RX1.
Till det yttre är nya RX100 II lik sin föregångare.
Testbild tagen med RX100 II
Testbild tagen med RX1R
Efter önskemål har Sony tagit fram ett extra handgrepp till RX100 och RX100 II för att ge lite bättre ergonomi.
Förutom på baksidan där den nya vikbara skärmen skiljer sig från den tidigare modellen.

Sony lanserar idag två nya kompakter i sin R-serie. Fast några direkt nya kameror handlar det egentligen inte om snarare uppgraderingar och kompletteringar till nuvarande modeller. RX1R slipper lågpassfiltret och RX100 II får wifi och en ny sensor.

För de som gillade bildkvaliteten i RX1 så kommer nu RX1R som är exakt samma kamera med den lilla skillnaden att man plockat bort lågpassfiltret. Det ger en högre skärpa i bilderna men samtidigt ökar risken för moiré vid motiv med täta mönster. Att plocka bort lågpassfiltret är något av en trend nu när vi ser flera kameratillverkare som har gjort detsamma i sina modeller.

I lillebror RX100 II har det hänt lite mer. Sony har stoppat in en ny sensor, Exmor R, som är en bakgrundsbelyst CMOS med måtten 13,2 x 8,8mm. Enligt dem själva ska den vara upp till 40% bättre i svagt ljus. Om det stämmer får framtida test utvisa. ISO-känsligheten har höjts till 12800 mot tidigare 6400 med hjälp av den nya sensorn. Upplösningen i den nya sensorn ligger på 20,2 megapixlar så inga större förändringar där alltså. Objektivet är detsamma som tidigare.

En annan nyhet är wifi och NFC. Med hjälp av dessa kan man både föra över bilder och styra kameran från sin smartphone eller surfplatta. Det är också Sonys första kamera med NFC. Multikontakten ovanpå kameran kan användas till en blixt, men också till en extern sökare eller mikrofon.

RX100 II kan även filma i 1080/24p. En annan ny funktion är att man kan välja att styra zoomen i fasta steg på funktionsringen. Detta ska enligt Sony underlätta för de fotografer som är vana att använda fasta brännvidder på sin dslr.

Skärmen på baksidan är fortfarande tre tum, men nu går den att vinkla 80 grader uppåt och 45 grader neråt vilket medför både fördelar och nackdelar. De tär bra eftersom det gör det enklare at tkomponera, men nackdelarna är att kameran oftast blir lite tjockare för att kunna husera gångjärn och annat, samt att den blir lite känsligare än en fast skärm.

Priset för RX1R hamnar på 28000 kronor och RX100 II kommer att kosta 6600 kronor.

Sony lanserar också en ny blixt,HVL-F43M som ersätter den äldre HVL-F43AM. ''nyhetrna i blixten är att den är kompatibel med Sonys multikontakt vilket gör att den fungerar även på de nya R-kamerorna som också lanseras idag. En annan nyhet är att den har en led-lampa för videobelysning.