Prylnyhet

Nytt proffstele från Ricoh till Pentax K

Som ett komplement till den dyrare, större och tyngre f/2,8-zoomen i repertoaren kommer nu HD Pentax-D FA 70-210 mm f/4 ED SDM WR.

Som vanligt är det lite förvirrande när Ricoh lanserar något nytt. Säger man dock Pentax, som det står på kameror och objektiv, så låter det mer familjärt för de flesta fotointresserade. Nu kommer de med en ny telezoom för att komplettera sitt utbud med ett mindre, lättare och billigare alternativ.

Den nyaHD Pentax-D FA 70-210 mm f/4 ED SDM WR är så klart vädertätad och har Pentax tysta SDM-motor. De är konstruerat för att användas på fullformat men fungerar så klartäven på aps-c-kameror.

I den optiska konstruktionen återfinner man tre ED-glas samt två "specialglas" som ska ge bra skärpa över hela bilden. Exakt vad dessa specialglas består av eller vad som är så speciellt med dem framkommer inte i pressmaterialet. Ricoh har använt sin HD-coating som ska öka bildkvaliteten och frontlinsen har fått deras SP-behandling som ska göra att fett, smuts och vatten har svårare att få fäste.

Vikten för det nya objektivet är 819 gram, vilket är dryga kilot lättare än motsvarande objektiv med f/2,8.

Priset blir 14995 kronor och börjar levereras i början av februari.