Prylnyhet

Olympus laddar inför släppet av Olympus Pen

Olympus Pen F från 1963 har många likheter med Olympus kommande kamera. Bland annat utbytbara objektiv och ett kompakt format. Även designen har likheter.

Att Olympus nya kamera kommer att heta Pen och bygga på samma koncept som de gamla Pen-kamerorna framstår allt mer tydligt när Olympus skickar ut information om de gamla kamerorna.

Olympus Gazette kallar Olympus den pdf-tidning som de skickar ut med information om företagets historia och gamla kameramodeller - och om Olympus Pen i synnerhet.

Nummer 3 av tidningen ägnas helt åt Olympus Pen och visst kan man se likheter i designen mellan de gamla kamerorna och den prototyp som Olympus visat på mässorna Photokina och PMA.

Se vår intervju med Olympus om den nya kameran.

Olympus berättar om Yoshihisa Maitani som konstruerade den första modellen i Pen-serien. Kameran kom ut på marknaden 1959 och kostade en månadslön. Då var det ett bra pris för en kamera.

Tittar vi närmare på en senare modell - Pen F - så är den mycket lik Olympus micro-fourthirdskoncept. Designmässigt rör det sig om en slät metallkåpa överst och klädsel på mitten av kamerakroppen.

Prototypen har gul klädsel, men det är säkert för att likheterna med Pen-modellerna ska bli för uppenbara. Tänker vi oss svart klädsel blir kameran plötsligt lik de gamla Pen-modellerna.

Läs mer om Olympus Pen