Prylnyhet

Olympus XZ-1 utmanar med stor sensor och extrem ljusstyrka

Olympus XZ-1
Olympus XZ-1
Olympus XZ-1
Olympus XZ-1
Olympus XZ-1
Olympus XZ-1
Olympus XZ-1

Den information som sipprade ut häromdagen om Olympus XZ-1 visade sig stämma. XZ-1 får en stor känslig sensor och ett extremt ljusstarkt objektiv med ljusstyrka 1,8-2,5. En riktig utmanare till de andra tillverkarnas kvalitetskompakter.

Publicerad

Sensorn i Olympus XZ-1 är högkänslig och 1/1,63 tum stor. Upplösningen är 10 megapixel. Jämfört med en vanlig CCD-sensor på 14 megapixel är det ljuskänsliga området för varje pixel dubbelt så stort i Olympus sensor.

XZ-1 är den första kompakten med Zuiko-objektiv. Det optiska zoomomfånget ligger på 4x motsvarande 28-112 millimeter i småbildsformatet. Ljusstyrka 1,8 i vidvinkelläget är i sig extremt ljusstarkt, men minst lika intressant är ljusstyrka 2,5 i teleläget.

Processorn True Pic V ska enligt tillverkaren båda för snabbhet.

Bildstabilisering, ISO upp till 6400, AF-tracking, HD-filmning 720p, hjälpbelysning för autofokusen och en tre tum stor OLED-skärm är några av kamerans övriga specifikationer. Därtill kommer slutartider ner till 1/4000 sekund, vilket är en av de snabbaste slutartiderna för en kompaktkamera.

Såväl menyväljaren som objektivets kontrollring ger tillgång till full uppsättning manuella inställningar (P, A, S, M). Det finns möjlighet att välja fyra bildformat – 16:9, 3:2, 4:3 och kvadratiskt – och det valda formatet visas på kamerans skärm.

Olympus XZ-1 är kompatibel med tillbehören till Olympus Pen, det innebär bland annat att man kan utrusta XZ-1 med extern blixt, elektronisk sökare och extern stereomikrofon. Fler tillbehör ska vara på väg. XZ-1 stöder också trådlös blixtkontroll.

Bland specialfunktionerna finns sex filter som även fungerar i filmningsläget.

Kameran kommer i svart och vitt och ska finnas till försäljning redan under januari. Det rekommenderade cirkapriset är satt till 4 800 kronor.