https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/panasonic-lumix-dmc-gx8-4k-och-mer-bildstabilisering
544431
Prylar
Prylnyhet

Panasonic Lumix DMC-GX8 – med 4K och mer bildstabilisering

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/GX8_k_slant_H_FS1442A-KA.jpg?itok=R1Cd_aG2', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/GX8_k_slant_H_FS1442A-KA.jpg?itok=R1Cd_aG2', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/GX8_k_slant_H_FS1442A-KA.jpg', w: 2000, h: 1457, title: ' ' },]

Totalbetyg

Den nya Lumix GX8 ger dig bilder med högre upplösning, fler bilder per sekund och en ny ”dubbel” bildstabilisering. Självklart har den även fått 4K som flera andra Lumix-kameror.

Den nya Lumix GX8 är trots sitt namn bara den andra kameran efter GX1:an. Som ni säkert minns hoppade Panasonic över några nummer när de för två år sedan släppte GX7.

Den nya kameran vill stoltsera med flera förbättringar från föregångaren. Bland annat har GX8 fått en Live MOS sensor på 20,3 megapixel, vilket är en ökning från 15,8.

Panasonic presenterar även en ny typ av bildstabilisering som de kallar för ”världens första dubbla bildstabiliseringssystem” (Dual I.S system). Tekniken bygger på en kombination av optisk bildstabilisering i objektivet och stabilisering i kamerahuset. Detta ska då ännu mer kunna motverka att bilder blir suddiga på grund av rörelseoskärpa.

Åtta bilder per sekund

Kameran riktar sig till både amatörer och proffs som letar efter en mindre kamera, kanske för att fota folk på gatan i snabba situationer. GX8 klarar att ta upp till åtta bilder per sekund, sex bilder om du har kontinuerlig autofokus.

Är ljuset dåligt ska detta inte vara några problem menar Panasonic som i kameran har monterat en ny bildprocessor, en så kallad Venus Engine. Den ska kunna leverera bilder även i svagt ljus utan att det blir allt för brusigt. 

Flera 4K-funktioner

Den kanske största nyheten med GX8 är att den kan filma i 4K, vilket är något som Panasonic ofta vill framhålla med sina nya Lumixkameror. Det innebär alltså att du kan filma video i upplösningen 3840 x 2160 vid 25p, men du kan även plocka ut stillbilder ur filmen med en upplösning på 8 megapixlar.

På samma sätt som med G7:an som lanserades tidigare i somras har GX8 fått tre 4K-funktioner: 4K burst, 4K burst – start/stop och 4K pre-burst. Den första gör det möjligt att i upp till 30 minuter ta bilder som i ett serietagningsläge medan du håller ner avtryckaren, den andra startar serietagningen och slutar den genom ett knapptryck medan den sista funktionen innebär att kameran automatiskt registrerar 30 bilder i sekunden före och efter att avtryckaren tryckts ned.

Vinklingsbar sökare och pekskärm

Kameran har en ny Live View-sökare på 2360 000 bildpunkter som kan vinklas upp till 90 grader. Den bakre pekskärmen däremot är vinklingsbar i 180 grader i sidled och 250 grader upp och ner. Den är på tre tum och har 1040 000 punkter.

Redan nu annonserar Panasonic att det senare i år kommer en så kallad Post Focus-funktion till både GX8 och FZ300. Med den nya programuppdateringen ska det alltså bli möjligt att i efterhand bestämma var fokus ska ligga i en bild. Allt bygger förstås på seriebildstagning med 4K och att kameran då redan har fotat flera bilder med olika fokus. 

 

Kamerahuset kostar 13 995 kronor, i paket med zoomen 14–140/3,5–5,6 blir priset 17 995 kronor och med objektivet 12–35/2,8 landar priset på 22 495 kronor.