https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/panasonic-lumix-g5-en-modern-uppdatering
509168
Prylar
Prylnyhet

Panasonic Lumix G5 – en modern uppdatering

Totalbetyg

Ett år efter lanseringen av Panasonic Lumix G3 ser vi nu en uppdatering av modellen med nya Lumix G5. Många små saker har uppdaterat för att ge ett modernare intryck.

Ett år efter lanseringen av Panasonic Lumix G3 kommer uppföljaren Lumix G5. Sensorn är ny, men har samma upplösning som förgångaren på 16,05 megapixel. Ljuskänsligheten har utökats ett steg uppåt till mellan 160 och ISO 12800.

Den tryckkänsliga och vinklingsbara skärmen har uppdaterats med en upplösning på 920 000 pixlar, en fördubbling mot den hos G3. Den digitala sökaren är på 1,44 megapixel och har utrustats med en sensor som tänder sökarbilden och släcker skärmen när du för ögonen mot den.

 

En utvecklad Lumix G3

Enligt Panasonic själva har man lagt ned mycket tid på att förbättra ergonomin, funktionalitet, bildhantering och autofokus med utgångspunkt från den föregående G3:an. För nybörjaren finns läget "Auto+" som låter kameran välja vilken inställning som är lämpligast för det aktuella motivet.

Lumix G5 har en funktion som försöker få fokus på motivet innan du väljer att fokusera, något som ska förkorta fokuseringstiden. Också seriebildstagningen har utvecklats – kameran klarar av att ta 6 bilder per sekund i full upplösning, men det går att fotografera i upp till 20 bilder per sekund i reducerad upplösning.

En annan nyhet är också uppsnabbningen av hanteringen av kamerakontrollerna. Lumix G5 har utrustats med ett zoomreglage som gör det enkelt att justera brännvidd med objektiv som stödjer denna funktion.

Fokuspunkten ska också vara lättare att justera, då den tryckkänsliga skärmen ger möjlighet att direkt ändra fokuspunkt genom att trycka och svepa på skärmen, samtidigt som du exempelvis tittar i sökaren.

 

Nya lägen

För filmaren har Lumix G5 nu utrustats med full-HD med 50 bilder per sekund i progressivt läge. Film sparas i AVCHD och MP4.

Nytt är också det ljudlösa läget som låter dig ta bilder utan att märkas.

Lumix DMC-G5 börjar säljas i augusti. Priset är ännu ej fastställt.