Prylnyhet

Panasonic Lumix GF6 - med NFC och wifi

Hos nya Lumix GF6 har Panasonic satsat på trådlös överföring. Med kameran kan du förutom användningen av vanlig wifi nämligen också överföra bilder till din smartphone genom att bara hålla den intill kameran.

hos Lumix GF6 har en upplösning på 16 megapixel och ett grundläggande ISO-omfång på 1600 till 25600 ISO. Med den utvecklade bildbehandlingsprocessorn i Lumix GF6 säger sig Panasonic också ha tämjt bruset på ett smartare sätt, genom att öka den yta som upptäcker och reducerar brus i bilden, något som ska hjälpa vid exempelvis nattfotografering.

Den nya micro four-thirds-sensorn

Den tryckkänsliga kärmen har en storlek på 3 tum och är vinklingsbar i 180 grader, med en upplösning på 1,04 miljoner bildpunkter.

Nytt för GF6 är att kameran fått ett nytt funktionsreglage vid avtryckare, som gör att du kan ändra inställningar och göra viktiga justeringar med bara enhandsgrepp på kameran.

Men den största nyheten hos Panasonic DMC-GF6 är att den också har fått stöd för två metoder av trådlös överföring: inbyggd wifi för att föra över bilder till exempelvis internet, eller till DLNA-kompatibla enheter för visning av bilder, men också med så kallad närfältskommunikation, NFC (Near Field Communication) som låter dig hålla en enhet intill kameran för en direkt överföring av bilder mellan exempelvis kameran och en smartphone eller läsplatta.

Med metoden kan du direkt föra över bilder direkt till den valda mobiltelefonen eller annan enhet, direkt när du tar bilden, eller i efterhand. Du kan också få platsdata via GPS genom att föra över denna information via Panasonics egna app. Med appen kan du också fjärrstyrs kameran och ta bilder, spela in video, zooma, fokusera, ställa in bländare, slutare och exponeringskompensation.

Lumix GF6 har också en del filter. Grunden är tagen från föregångaren GF5 och dess 14 filter, men GF6 har också fått fem till. Bland de kreativa möjligheterna i GF6 finns en panoramafunktion som sätter samman bilder tagna horisontellt eller vertikalt. En annan effekt är Stop-motion-animationen som sätter samman bilderna till en kortare videosekvens. Clear-retouch låter dig ta bort störande objekt ur bilden genom att du ritar en mask runt objektet du vill ta bort, direkt på skärmen.

Kameran har också en scenguide som låter dig välja mellan 23 olika typer av situationer och motiv, samt en smart iA-knapp som själv väljer bästa inställning i kameran.

Kameran spelar in film i full-HD i 1080i i 50 bilder per sekund.

Panasonic DMC-GF6 börjar säljas i slutet på maj. Priset är ännu inte fastställt.