https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/pentax-k-s1-avancerad-dslr-med-innovativ-design
543676
Prylar
Prylnyhet

Pentax K-S1 – avancerad DSLR med innovativ design

● BILDSPEL

Totalbetyg

Pentax nya systemkamera är på många sätt en nedskalad K-3. Men den innehåller också en del ny teknik, och en nytänkande design.

Det första man tänker på när man ser nya Pentax K-S1 är den futuristiska designen. Den är inte bara till för utseendets skull utan fyller även en funktion. Till exempel visar dioderna på handgreppet hur många ansikten som kameran hittat i bilden. Den lysande ringen kring avtryckaren lyser grönt om kameran är inställd på stillbild men ändrar färg till rött om kameran är i filmläge. 

Ny sensor

K-S1 har fått en ny sensor med 20 megapixlars upplösning, denna i kombiantion med den nyutvecklade processorn Prime MII ska ge väldigt låga brusvärden på höga iso-tal. Liksom hos Pentax K-3 så går ISO upp till 51200. Kameran har även bildstabilisering inbyggt i huset, något som också kan användas för att simulera ett lågpassfilter för att förhindra moaré vid fotografering av material med täta mönster.

Inget väderskydd

Till skillnad från många andra av Pentax systemkameror har K-S1 inte något väderskydd. Detta gör att kameran blir billigare att tillverka och dessutom går att göra mindre.

K-S1 har inte inbyggd wifi, men är kompatibel till Pentax trådlösa FLU-card och Eye-fi-kort. Serietagningen uppgår till 5,4 bilder per sekund och filma kan man göra i full HD i 24p/25p/30p eller i HD med 50p/60p.

Kameran kommer att finnas i butik i oktober. I orginalutförandet kommer den i tre färger, svart, blå eller vit. Men kan också specialbeställas i två olika serier, Fabric collection och Night sky collection. 

Endast huset kommer att kosta 6099 kronor, tillsammans med ett kitobjektiv hamnar den på 6599 kronor, med två kitobjektiv (18-55mm + 50-200mm) kommer den att kosta 7599 kronor.