https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/petzval-55mm-f17-klassiskt-objektiv-for-moderna-kameror
546648
Prylar
Prylnyhet

Petzval 55mm f/1.7 Mk II – klassiskt objektiv för moderna kameror

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/petzval.jpg?itok=obOaspC0', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/petzval.jpg?itok=obOaspC0', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/petzval.jpg', w: 1772, h: 1110, title: ' ' },]

Totalbetyg

Lomographys Petzval-objektiv har en konstruktion som daterar tillbaka till 1800-talet, men nu har den anpassats för spegellösa fullformatskameror.

Det första Petzvalobjektivet konstruerades på 1840-talet, men nu har alltså Lomography kommit med den senaste iterationen som är designad för att fungera tillsammans med spegellösa fullformatskameror. 

Petzval 55mm f/1.7 MKII har en klicklös bländare vilket gör att den passar bra för de som vill filma. Det unika med Petzval-optiken är också att du kan justera ändra oskärpans karaktär utan att ändra bländaren, det finns sju olika inställningar som ger olika karaktär. 

Nederst är ringen för att justera oskärpans utseende. Överst bländarjusteringen och i mitten fins utrymmet där man för in de utstansade skivorna för att förändra oskärpan.

Till objektivet kommer också ett antal olika små utstansade skivor som kan föras in i objektivet och ge en annan oskärpa beroende på vilket mönster som stansats in i skivan. 

Objektivet kommer till Canon RF, Nikon Z och Sony E. Det kommer i tre olika utseenden, två i mässing (ett svart och ett obehandlat) och ett i en mattsvart finish som är konstruerat av aluminium.

Vi har inga svenska priser ännu men i USA ligger priserna för mässingsvarianten på 499 dollar och alu-varianter kommer att kosta 399 dollar (cirka 4700 respektive 3700 kronor). Mässingsmodellerna kommer att börja säljas i augusti medan alu-varianten kommer en månad tidigare. 

167315513313063_2463549353689656