https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/petzval-bokeh-control-l-ter-dig-styra-osk-rpan
544364
Prylar
Prylnyhet

Petzval bokeh control låter dig styra oskärpan

● BILDSPEL

Totalbetyg

Ett nytt objektiv från Lomography bygger på en gammal teknik från 1800-talet för att skapa en mer rundad oskärpa. Men det nya objektivet kan du styra karaktären på oskärpan.

Det här blir det andra Petzval-objektivet som Lomography lanserar via Kickstarter. Tekniken uppfanns av Joseph Petzval på 1840-talet. Konstruktionen ger i sig en väldigt rundad oskärpa och i den här versionen, som för övrigt har en brännvidd på 58 millimeter och en bländare mellan f/1,9 och f/16, har ett linselement som tar bort den här effekten i olika grader beroende på hur man ställer in det. 

Du kan alltså välja hur mycket av den rundade effekten du vill ha i din bild. Bländaren byts inte heller som vanligt via en ring utan istället använder man olika plattor med hål i som man skjuter in i objektivet. För att fokusera vrider man på en liten ratt vid sidan av objektivet. Inte en ring runt fronten som på ett vanligt objektiv. 

Objektivet kommer med fattning för Canon EF och Nikon F, men med hjälp av adaptrar kan det passa på andra kameror också. Lomography Petzval 58 bokeh control kan beställas via Kickstarter och kostar då 450 dollar, vilket motsvarar ungefär 3800 kronor.