https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/phase-one-iq3-100mp-trichromatic-nytt-bakstycke-f-r-exakta-f-rger
545718
Prylar
Prylnyhet

Phase One IQ3 100MP Trichromatic – nytt bakstycke för exakta färger

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/trichroma.jpg?itok=FDZODkZ5', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/trichroma.jpg?itok=FDZODkZ5', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/trichroma.jpg', w: 1460, h: 948, title: ' ' },]

Totalbetyg

Den nya sensorn i Trichromatic-bakstycket från Phase One har utarbetats tillsammans med Sony för härma ögats färgåtergivning.

Phase One XF.
Phase One IQ3 Trichromatic bakstycke.
Tillsammans med Sony har Phase One utvecklat en ny sensordesign för att fånga färgerna på ett enligt dom nyskapande vis i nya Phase One IQ3 100MP Trichromatic. Fördelarna ska vara en mer exakt färgåtergivning i bilderna. Vi har nyligen även skrivit om Phase One IQ3 100MP Achromatic som i stället saknar färgfilter.

Genom att använda en ny typ av filtermaterial i Trichromatic för att bättre definiera den färg som fångas av varje pixel, ska färgerna bli mycket mer exakta. Bayerfiltret är detsamma som finns i dagens kameror, i strukturen RGBG, men det som det nya materialet bidrar till är en minskad utblandning av färgerna i varandra, vilket vanligtvis sker genom att den blå pixeln får lite av det gröna och röda i sig, och så vidare.

 

Foto: Timo Lieber
Bildexempel från Phase One Trichromatic.

 

Materialet på sensorn i Phase One Trichromatic minskar uppfångandet av rött i en blå pixel till nära noll, och nästan inget blått i en röd pixel. Detta bidrar även till en mycket renare grön pixel. Detta skall alltså bidra till mycket tydligare färgseparation mellan kanalerna, vilket skapar en klarare bild vid konverteringen från råformat.

Mellanformatssensorn hos Phase One IQ3 100MP Trichromatic är som det låter på 101 megapixlar, med ett ISO-omfång på mellan 35–12800 ISO – ett lägsta ISO-värde för en CMOS-sensor i dag.

 

Foto: Todd Anthony
Bildexempel från Phase One Trichromatic.

 

Bakstycket har en pekskärm på 3,2 tum, inbyggd wifi och kompatiblel med XF- eller H-koppling. Tricholor tar bilder i 0,7 bilder per sekund i 16-bitars färg, eller 1,4 i 14-bitars färg. Övriga funktioner är USB3, CF-kortplats.

 

Föreslaget återförsäljarpris för bakstycket Phase One IQ3 100MP Trichromatic är 44 990 dollar, vilket motsvarar ungefär 380 000 kronor. 

Kameran säljs även i kit med valfritt objektiv för 49 990 dollar, vilket motsvarar ungefär 425 000 kronor.

Ny uppdatering

Phase One släpper även "Feature Update 4" för gratis uppdatering av sina XF-system. Nytt är förbättrad fokuskontroll och förbättring av nuvarande funktioner. Bland annat finns nu "Autofocus & recompose" som låter dig ställa in fokus och sedan justera utsnittet, möjligheten att verifiera fokus genom inzoomning på skärmen.

Uppdateringen förbättrar även focus-stacking-funktionen. Det går numera också att använda Profoto Air Remote som fjärrutlösare. Dessutom går det att få en grafisk presentation av de vibrationer som kameran utsätts för, i realtid.

167315513313063_1642934129084520