https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/phase-one-lanserar-normalzoom-till-mellanformat
543566
Prylar
Prylnyhet

Phase One lanserar normalzoom till mellanformat

Totalbetyg

Fasta objektiv är oftast standardutrustning på mellanformatskameror på grund av kraven på skärpa. Men med Phase Ones nya standardzoom för mellanformat ska man inte behöva tulla på bildkvaliteten.

Schneider Kreuznach 40-80 LS f/4 - 5,6 ska komplettera den redan existerande telezoomen 75-150 LS f/4 - 5,6 och vara ett verktyg för fotografen som ofta fotograferar i olika miljöer där man snabbt behöver byta brännvidd. 

Som namnet hintar (tillägget LS som står för Leaf Shutter) har objektivet en centralslutare vilket gör att det kan synka på i stort sett alla slutartider och snabbaste synktiden för det här objektivet är 1/1000s. 

Enligt Espen Beck, produktchef på Phase One, blir en zoom än mer komplex att konstruera när den ska täcka in ett vidvinkligt brännviddsområde. Men de är nöjda med resutlaten som det nya objektivet ger. Schneider Kreuznach 40-80 LS f/4 - 5,6 är det senaste resultatet av ett nära samarbete mellan Schneider Kreuznach, Phase One och Mamyia. Konstruktionen består av 15 linser i 11 grupper. 

Objektivet har ett brännviddsomfång som i småbildsformatet motsvaras av 26-51mm eller 31-63mm beroende på vilket baksytcke som används. 

Priset är satt till 6990 euro. 

Är du intresserad av att se objektivet i action och gillar sportbilar så kan du kolla in Phase Ones lanseringsfilm för objektivet där bilfotografen Richard Thomson III fotograferar en ovanlig sportbil.