Prylnyhet

Raspberry Pi släpper kameramodul med autofokus och HDR

En ny kameramodul med autofokus och HDR har nu lanserats från Raspberry Pi för den som vill bygga ihop en egen liten kamera hemma på kammaren.

För alla de som gillar att pula lite hemma med teknik och elektronik så har nu Raspberry Pi släppt fyra nya kameramoduler som har ett gäng spännande funktioner. En av de största nyheterna är kanske att samtliga moduler nu har fasdetekterande autofokus. De nya Camera Module 3 fokuserar som standard i mitten av bilden, men det ska finnas möjlighet för att ändra fokuspunkten. Om inte den fasdetekterande fokuseringen lyckas få ett bra resultat så går kameran över till en kontrastavkännande autofokus. Det kortaste fokusavståndet är tio respektive fem centimeter.

Kameramodulen kommer i fyra olika varianter, med två olika brännvidder och med eller utan IR-filter. Brännvidderna motsvarar ungefär 29 respektive 17mm (66 respektive 102 graders bildvinkel). Sensorn i kameramodulen kommer från Sony är 5,6x4,2mm stor och har en upplösning på 12 megapixlar. Det är samma kamera som sitter i mobiltillverkaren Oppos mobiltelefon Find X2. Förutom det vanliga tolvmegapixelsläget finns ett HDR-läge som ger en upplösning på tre megapixlar.

På videosidan kan man välja mellan 1080/50p, 720/100p och 480/120p, tidigare har dock hemmasnickare lyckats få till andra upplösningar ur kameror från Raspberry Pi så det är inte omöjligt att det kommer att dyka upp sådana framöver. Kameramodulen är kompatibel med alla Raspberry PI-datorer med CSI-kontakter (förutom Raspberry Pi 400 och Raspberry Pi Hero från 2016).

Priserna för för de nya kamerorna hamnar på ungefär 25 dollar för standardvarianten och 10 dollar för vidvinkelkameran.