https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/ricoh-gxr-ppnar-upp-f-r-objektivbyte
363007
Prylar
Prylnyhet

Ricoh GXR öppnar upp för objektivbyte

Totalbetyg

Ricoh ändrar sina priser drastiskt för att få igång försäljningen av modulsystemet GXR. Samtidigt kan vi avslöja att Ricoh kommer med en modul med bajonettfattning för objektiv från andra tillverkare.

Kunderna har uppenbart svårt att förstå varför Ricoh GXR med liten kompaktsensor ska kosta lika mycket som de spegellösa systemkamerorna med större sensorer. Därför sätts nu priset på Ricoh GXR med den nya P10-modulen med zoom motsvarande 28-300 mm i småbildsformatet till 4995 kronor. Den kombinationen kommer att konkurrera med kameor som Panasonic TZ10 och Sony HX5,

Listpriset på S10-kittet med ett objektiv motsvarande 28-72 mm har varit 8.900 kronor varav 3.995 kronor för kameramodulen. Den sänks nu till 2.995 kronor men objektivmodulen S10 behåller sitt pris på 3.995 kronor. Priset på A12 modulen ligger också fast.

Kostnaden för den nya objektivmodulen P10 blir alltså 2.000 kronor när den säljs i paket med kameramodulen. När den P10-modulen i våras angavs riktpriset i England till 250 pund, cirka 2.800 kronor.

Modul med bajonettfattning för objektiv från andra tillverkare. Troligen är fattningen för micro-fourthirds.

Ricoh har inte gett upp satsningen på GXR-systemet. I höst kommer en fast vidvinkel med motsvarande 28 mm vidvinkel, ljusstyrka 2,5 och APS-C-sensor.

Bloggaren Johan Ericsson har avslöjat att Ricoh kommer med en modul med bajonettfattning för objektiv från andra tillverkare.

– Det kommer att bli kul att kunna erbjuda en kamera för dem som redan har objektiv från andra märken, säger Peter Carlsson på Ricoh. Han säger att han inte vet när en sådan modul kan komma, men att han tror att Ricoh kanske presenterar den på någon av mässorna i höst.

Av bilden att döma blir fattningen för micro-fourthirds. Idag tillverkar Olympus, Panasonic, Leica och Sigma objektiv för den fattningen.

Här kan du se bilden i sin helhet. Klicka för att se den större. Foto: Johan Ericsson