https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/rockstar-10mm-f8-och-27mm-f28-billiga-och-enkla
548565
Prylar
falskt
Prylnyhet

Rockstar 10mm f/8 och 27mm f/2,8 – billiga och enkla

Totalbetyg

Den kinesiska tillverkaren Rockstar har lanserat två olika billiga objektiv som kan användas när du inte behöver optimal bildkvalitet och kanske vill ha andra egenskaper.

Ibland kan det vara underhållande att använda objektiv som kanske inte levererar den bästa bildkvaliteten utan istället är enkla och billiga, det kan ge andra egenskaper som än teknisk perfektion. Det är något som det kinesiska företaget Rockstar tagit fasta på och lanserat två olika objektiv som är förhållandevis enkla, och därmed också billiga. 

Det vidvinkligaste är ett fisheyeobjektiv med en brännvidd på 10mm och har en fast bländare på f/8. Eftersom objektivet är anpassat för aps-c och mft så motsvarar bildvinkeln ungefär 16mm på ett fullformatsobjektiv (20mm på mft). Närgränsen är 30 cm och trots att objektivet bara är elva millimeter tjockt har Rockstar lyckats peta in fem linser i objektivet. Bländaren ska ha en pentagonal form. Objektivet har inga elektroniska kontakter och kan därför inte överföra några exif-data och objektivet har så klart manuell fokus. 

Det andra objektivet är ett mer normalt objektiv om får säga så. Med sina 27mm och en bländare på f/2,8 vilket i sin tur motsvarar en bildvinkel som kan jämföras med ungefär 43mm på en fulformatskamera (runt 54mm för mft). Här har man stoppat in sex linselement som placerats i fem grupper. Närgränsen är 25cm och liksom med fisheye-objektivet finns inga elektroniska kontakter och fokuseringen görs manuellt. 

Objektiven säljs på e-bay och fisheyeobjektivet kostar mellan 550 och 650 kronor beroende på vilken säljare du väljer. 27mm-objektivet kostar dryga 500 kronor. 

Båda objektiven kommer med fattningar för Canon M, Nikon Z, Fujifilm X, mft och Sony E.