https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/s-blir-kameran-i-nya-iphone-5s
543080
Prylar
Prylnyhet

Så blir kameran i nya Iphone 5S

Totalbetyg

Mobilkameran är något som många fnyser åt i fotosammanhang. Men allt fler går över till att använda bara sin mobilkamera för de vardagliga bilderna. Apple släppte igår kväll de nya Iphone 5S och 5C. Och så här blev kameran i de nya telefonerna.

Kameran har fortfarande en upplösning på 8 megapixel men den aktiva sensorytan är 15% större vilket borde leda till en förbättrad bildkvalitet. Även bländaren har växt från 2,4 i Iphone 5 till 2,2 i Iphone 5S och C, något som ska ge ett ökat ljusinsläpp med 33%.

För att ge en mer balanserad ljussättning av bilderna när det blir mörkare har även den dyrare Iphone 5S fått en ny blixt. Den består nu av en vit diod och en bärnstensfärgad diod för att ge en neutral ton och rätt intensitet i färgerna. Med hjälp av snabba beräkningar av motivet ger blixten rätt kombination av de båda lamporna. 

Apple skryter även med att autofokusen har blivit dubbelt så snabb, DSLR-hastighet kallar de själva det. Om man dessutom håller in avtryckaren så övergår kameran till ett serietagningsläge där den fyrar av 10 bilder i sekunden så länge du håller knappen nedtryckt. Bland de bilder som tagits får du sen välja vilken du vill spara, kameran kommer då att hjälpa dig genom att säga vilken bild den tycker är bäst. En annan ny funktion är att man i panoramaläget nu får automatisk korrigering av exponeringen. Något vi efterfrågade när vi testade kameran i Iphone 5 eftersom den körde samma exponerning genom hela panoramat, något som kunde ge oönskade effekter om det fanns både väldigt mörka och väldigt ljusa delar i bilden. 

Den nya Iphone 5C.

 

Även filmdelen i kameran har fått några förändringar. Nu kan du till exempel spela in i 120fps i 720p och du kan sen välja i vilken hastighet olika delar av filmen ska spelas upp. Med andra ord kan du lägga in en slowmotionsekvens i din film när du känner för det. 

Nya Iphone 5S och 5C släpps den 20 september i vissa länder, men i Sverige får man vänta några veckor till om man vill uppgradera. De amerikanska priserna, som visas utifrån ett tvåårskontrakt, är för 5S 199 dollar för 16GB, 299dollar för 32GB och 399 dollar för 64GB. För 5C 99 dollar för 16GB och 199 dollar för 32GB.

VIll du läsa mer om Iphone 5S kan du göra det här.Vill du läsa mer om Iphone 5C kan du göra det här.