Prylnyhet

Så ser Olympus kvalitetskompakt ut

Olympus E-P1 som även kan kallas Pen 1

Olympus E-P1 tycks vara namnet på Olymus minimala systemkamera i micro-fourthirdsformatet heta. P:et står för Pen.

Det har kommit ut många uppgifter kring Olympus kommande micro-fourthirdskamera. Olympus har också spätt på med en mängd anspelningar på sina klassiska Pen-modeller från 50-60-talet.

Trots alla uppgifter har det inte läckt ut några bilder förrän nu. Kameran kommer troligen lanseras om en vecka så det är inte konstigt att det kommer spionbilder nu. Det brukar alltid vara svårt att hålla tätt så nära inpå en lansering.

Från bilderna kan vi se att Olympus verkar ta stor inspiration från Olymus F som var en halvformatskamera (halva småbildsformatet, 72 bilder på en rulle) med spegelreflexkonstruktion och utbytbara objektiv.

Någon spegelreflexkonstruktion kommer vi inte få se, man kommer att använda skärmsökaren precis som på kompaktkameror. Däremot kommer det att bli utbytbara objektiv. Olympus mål är att skapa en systemkamera i kompaktkameraformat.

På kameran sitter en modest vidvinkel, 17mm/2,8 vilket ger ungefär samma bildvinkel som en 35:a med småbildsformat.

Fler kompakta objektiv är säkert att vänta. Panasonic har redan flera micro-fourthirdsobjektiv som kommer att vara kompatibla med Olympusen. Med adapter går det även att använda vanliga fourthirdsobjektiv.

Olympus har redan bekräftat att den nya kameran kommer att dela teknik med E-620.Det innebär troligen:

- Inbyggd bildstabilisering

- Max-ISO3200

- 12 megapixel

Spekulationer gör även gällande att kameran ska få HD-filmning i 720 p och högupplöst 3-tumsskärm.

Nya Olympus Pen, Olympus E-P1 tycks bli mycket lik den här klassiska modellen - Olympus Pen FT