https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/sakerhetslucka-i-android-kan-ge-utomstaende-tillgang-till-din-mobilkamera
546927
Prylar
Prylnyhet

Säkerhetslucka i Android kan ge utomstående tillgång till din mobilkamera

Totalbetyg

Ett cybersäkerhetsföretag har hittat en lucka i Samsung och Google-telefoner som gör att utomstående kan komma åt kameran och platsinformation i din telefon.

Luckan finns i AI-assistenterna Google assistant och Bixby och påverkar, vad man vet än så länge,  Samsungs Galaxytelefoner och Google Pixelmodeller. Cybersäkerhetsföretaget Checkmarx hittade säkerhetsluckorna i somras och kontaktade då de berörda tillverkarna.

Säkerhetsluckan gav utomstående möjlighet att få tillgång till telefonens kamera och kunde både fotografera och spela in video utan att telefonens ägare visste om det, oavsett om skärmen var släckt eller om telefonen användes. Till exempel kunde telefonsamtal spelas in med en videoinspelning. Via luckan kunde också en utomstående komma åt material som sparats sedan tidigare på telefonen, även platsinformation ingick i de uppgifter som luckan gav tillgång till. 

Enligt både Samsung och Google ska nu problemet vara löst via uppdateringar i programvaran (det vill säga att användaren måste uppdatera till den senaste programvaran för att vara säker). 

Det är heller inte helt säkert att problemet är begränsat till de två olika modellgrupperna utan kan återfinnas hos flera andra modeller. 

167315513313063_2815750911802830