Prylnyhet

Samsung satsar 7,5 miljarder på sensortillverkning

Samsung har legat lågt på kamerafronten, men nu satsar man stora summor på att lägga om delar av sin produktion till sensortillverkning.

Enligt den koreanska tidningen Business Korea planerar Samsung en storsatsning på att lägga om en del av sin tillverkning för att kunna öka sin produktion av kamerasensorer. Enligt rapporten ska Samsung lägga om en av produktionslinjerna i sin DRAM-produktion i Hwaseong i Gyeonggi-provinsen i Sydkorea. De har redan tidigare gjort en liknande manöver 2018.

Att man väljer att lägga om en existerande produktion istället för att bygga en ny produktionslina beror på konstanderna. Produktionen av DRAM och kamerasensorer har runt 80 procent överlappande maskiner och processer vilket gör det till en stor besparing att ställa om istället för att bygga nytt. Det kommer ändå att gå åt närmare 815 miljoner dollar (drygt 7,5 miljarder kronor) för att göra skiftet.

Samsung har på senaste tiden visat upp många sensorer för smartphonemarknaden, bland annat en 50mp Isocell GN1, och meddelat att man håller på att utveckla både en 150 megapixelsensor och en 250 megapixelsensor. Med ett ökat intresse för smartphonesensorer är det kanske inte omöjligt att Samsung även skulle börja intressera sig för sensorer i större format. De lämnade ju kameramarknaden som tillverkare efter att ha satt den intressanta och välpresterande kameran NX1 till världen.

Man tror att den nya produktionslinjen kommer att kunna börja spotta ur sig sensorer i slutet av året.