https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/sb-5000-radiostyrd-blixt-fr-n-nikon
544734
Prylar
Prylnyhet

SB-5000 – radiostyrd blixt från Nikon

Totalbetyg

Canon har haft sin radiostyrda 600 EX RT ett tag så nu var det dags för Nikon att lansera en ny toppmodell bland sina blixtar. Och givetvis har den radiostyrning.

SB-5000, i kombination med radiosändaren WR-R10, är ett stort lyft för Nikons blixtanvändare. Tidigare har man varit hänvisad till den ålderstigna infraröda kontrollenheten SU-800. Om den nya blixten används tillsammans med sändaren (WR-R10), som sköter kommunikationen mellan kamera och blixt via radiovågor, krävs inte en fri siktlinje mellan blixt och sändare.

Blixten kan även fungera som styrenhet för upp till 18 blixtar. Radiovågorna kan ta sig upp till 30 meter. Ett nytt kylsystem gör att blixten är kapabel till 84 blixtar med full kraft om man fotograferar med tre sekunders intervaller utan att överhettas. 

Det är ännu inte helt klart om man kommer att kunna styra blixtens menysystem från kameran när man använder sändaren eller om detta måste göras från blixten. Sändaren har nämligen inget interface för någon sådan kontroll. 

Priset hamnar på 6490 kronor och säljstarten är våren 2016.