Prylar
https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/sensor-i-tre-lager-i-nya-sony-xperia-xz-premium
Prylnyhet

Sensor i tre lager i nya Sony Xperia XZ Premium

Sony släpper nya flaggskeppsmodellen Zperia XZ Premium, med HDR- och 4K-skärm, ny sensorteknik och bättre linselement för det inbyggda objektivet – för att flörta med både de som fotograferar och filmar mycket med sin mobiltelefon.
545418

Telefonerna vinner allt större mark hos de som älskar att ta bilder. Tillverkarna har insett detta och tävlar nu allt mer med varandra att stoppa in den häftigaste tekniken, vilket leder till att du som konsument får en allt snabbare, bättre och mindre kamera.

Mobile World Congress i Barcelona har Sony precis släppt sitt nya flaggskepp Xperia XZ Premium. I telefonen har man stoppat in en ny sensorteknik som snabbar upp både kameran och bildbehandlingen.

 

Genom att strukturera sensorn i tre olika lager har man lyckats göra utläsningen av bilddata upp till fem gånger snabbare. Det första lagret innehåller sensorerna som fångar upp ljuset. Dessa sensels (sensorelement) är större än hos deras föregångare, vilket gör att de fångar upp mer ljus per pixel.

Under dessa sitter minneskretsarna som snabbt kan spara informationen från bildsensorn, och sedan behandla denna. Under dessa finns elektroniken.

Upplösningen är på 19 megapixlar och har ett högsta ISO-värde på 12800 ISO för stillbild och 4000 ISO för video. Objektivet har bildstabilisering i fem axlar och har en brännvidd på 25mm och en största bländaröppning på f/2. Sony ska även ha arbetat med att förbättra kantskärpan i linserna i objektivet.

 

 

Filmar i 960 bilder per sekund

På detta vis kan Xperia XZ filma i upp till 960 bilder per sekund i 0,2 sekunder i upplösningen 1280 x 720. Inspelningen blir sedan en slow motion-film på sex sekunder när den spelas upp. Dessutom kan du spela in en vanlig video och sedan välja när filmen ska spelas in i slow motion-läget, vilket ger en effekt i den inspelade filmen. Det går även spela in film i 120 bilder per sekund.

En annan funktion är Motion Eye som hela tiden tar bilder när den märker att det är rörliga objekt, som när man sedan trycker på avtryckaren låter dig välja den bästa bilden.

Den 5,5 tum stora skärmen är även av 4K- och HDR-typ, vilket innebär att den kan visa ett stort färgomfång. Enligt Sony själva ska den kunna visa upp till 138 procent av sRGB, även om de inte beskriver hur detta står sig mot exempelvis den större färgrymden Adobe RGB.

 

Sony Xperia XZ Premium börjar säljas i måndsskiftet maj-juni för runt 8000 kronor. Samma kamera går även att hitta i nya Xperia XZs, som är en version av befintliga Xperia XZ, för runt 6000 kronor med säljstart i april.

 

Taggar