Prylnyhet

Sirui 75mm f/1.8 1.33x – anamorfiskt objektiv för filmande fotografer

Sirui har lanserat ett nytt anamorfiskt objektiv som blir det fjärde i seras serie. Objektivet riktar sig till de som filmar med systemkamera och vill ha en cinematiskt utseende på sina filmer.

Sirui har lanserat det fjärde objektivet i sin anamorfiska serie. Den här gången är det ett 75mm objektiv med en bländare på f/1,8. Bländaren, som går till f/16 har tretton bländarblad och närgränsen för objektivet är 1,2 meter.

Anamorfiska objektiv används för att ge ett filmiskt utseende på videoklipp. De ger en 2.4:1 film i formatet 16:9, det betyder 33% bredare än med standardobjektiv. Anamorfiska objektiv ger ofta också ett annat utseende i oskärpan än standardobjektiv. Där oskärpecirklarna blir något ovala och blåaktig överstrålning kan synas i bilden.

I vanliga fall kommer anamorfiska objektiv med ett högt pris, men Sirui har lyckats hålla nere priset med sina objektiv för systemkameror. Objektivet kommer med matningar för Sony E, Fujifilm X, Canon EF-M, MFT och Nikon Z.

För tillfället går det att boka via Siruis Indigogo-kampanj som ger en viss rabatt i jämförelse med priset när objektiven kan köpas i butik (669 dollar mot 899 dollar). Objektivet ska börja skeppas ut i juni. Det kan finnas anledningar att dra öron åt sig när det gäller olika typer av crowdfunding-kampanjer, men vad vi vet har det hittills inte varit några problem med Siruis dylika. Vill man vara säkrare kan man alltid vänta tills objektiven finns i butik.