Prylnyhet

Sista rullen Kodachrome på resa runt världen

National Geographic-fotografen Steve McCurry har laddat sin Nikon F6 med den sista rullen Kodakchrome som Kodak tillverkat och gett sig ut i världen.

Publicerad
Så här såg filmasken ut på slutet.

Steve McCurry som blivit känd för sina färgbilder i National Geographic bad Kodak om den sista rullen Kodachrome 64 inför att tillverkningen lades ner nyligen. Han lovade att fylla rullen med bilder som anknyter till hans långa fotografkarriär.

Med bara 36 exponeringar har Steve McCurry planerat sin resa väl. Han började rullen där han själv började sin karriär, med att fotografera Brooklyn Bridge i New York. Sedan åkte han till Central Station och tog några bilder på kända personer som Robert de Niro och Paul Simon (som gjorde den kända låten Kodachrome). Lyssna på låten Kodachrome här.

Därefter tog han flyget till södra Asien där han tog sin mest kända bild på en grönögd afgansk kvinna på 80-talet. Resan fortsatte vidare till det färgglada Indien.

En av bilderna blev ett självporträtt intill en kodakgul taxi med registreringsnumret PKR 36 - samma kod som för proffsversionen av Kodakchrome.

Av alla exponeringar på rullen blev en eller två rutor en aning felexponerade. För att vara säker på exponeringen använde McCurry en digitalkamera för att ta testbilder med, Som diafotograf hade han normalt tagit alternativexponeringar men då hade ju rullen snabbt tagit slut.

National Geographic har gjort en dokumentär om resan som kommer att visas på deras TV-kanal. En reportage kommer också att publiceras i tidningen. Original-diorna kommer att arkiveras för maximal hållbarhet på Kodaks museum.

ISteve McCurrys eget arkiv finns omkring 800.000 bilder tagna med Kodakchrome.

För den som har kvar Kodachrome-film finns det möjlighet att framkalla sina filmer året ut hos Dwayne's Photo i USA. Kodak har själva slutat framkalla filmen.

Källa.