Prylnyhet

Sony FE 135mm f/1,8 GM – nytt proffsobjektiv för porträtt

Sony lanserar nu ett nytt ljusstarkt poträttobjektiv med mjuk bakgrundsoskärpa och manuell bländarkontroll.

Sonys nya porträtttele i fullformat på 135mm och f/1,8 är nytillskottet till deras GM-serie. Med en bländare på f/1,8 ger det en mjuk och fin bakgrundsoskärpa, samtidigt som bländarringen på objektivet låter fotografen snabbt justera bländare för att se hur skärpedjupet förändras.

Precis som hos nya vidvinkelobjektivet Sony FE 24mm F1,4 GM finns möjligheten att välja både klickbar eler steglös justering av bländaren. Objektivet har även två knappar som går att ställa in funktion på, exempelvis att hålla kvar fokus eller ögon-AF.

Sony har använt sig av en ny optisk design för objektivets kontruktion, med 13 linselement. Dessa inkluderar XA-linser (extreme aspherical) och Super-ED-linser (extra low dispersion) för att kompensera för axiell kromatisk aberration och motverka andra färgavvikelser.

Objektivet använder även en linjär XD-motor (extreme dynamic) för sin fokusmekanism, tillsammans med nya AF-algoritmer som utvecklats för just denna fokusmotor.

Sony FE 135mm F1,8 GM börjar säljas i Europa under april 2019. Exakt svenskt pris har vi ej ännu, men i brittiska pund är priset satt till 1750, vilket motsvarar ca 22 000 kronor.