https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/sony-fe-14mm-f18-gm-ljusstark-latt-ultravidvinkel
547985
Prylar
falskt
Prylnyhet

Sony FE 14mm f/1,8 GM – ljusstark & lätt ultravidvinkel

Totalbetyg

Lätt vikt, kompakt utförande och ljusstark – Sony släpper nu ett nytt ultravidvinkelobjektiv som passar för både video och stillbild.

Sony utökar sitt objektivutbud med fasta, ljusstarka objektiv. Denna gång är det dags för ultravidvinkliga Sony FE 14mm f/1,8 GM (SEL14F18GM), tillhörande GMaster-segmentet över Sonys prestandaobjektiv – detta blir det 14:e i ordningen.

Objektivet passar för både astrofoto, landskapsfoto, akritekturfoto, porträtt och reportage, på grund av sin ljusstyrka på f/1,8.

 

 

Foto: Carmen Huter/Sony
Exempelbild tagen med objektivet.

Foto: Albert Dros/Sony
Exempelbild tagen med objektivet.

Objektivet passar enligt Sony lika bra för stillbild som video, i och med sina tysta XD-linjärmotorer som fungerar bra för bland annat följande autofokus. Objektivet går även att justera från klickbara bländarsteg till steglös sådan för filmning. I övrigt har objektivet även en focus-hold-knapp samt internfokusering.

Objektivet är uppbyggt av bland annat två XA-linser som motverkar astigmatism och koma samt distorsion, samt två ED-linser och en Super ED-lins som motverkar bland annat kromatisk aberration. Linskonstruktionen är också uppbyggd för att balansera objektivet mot mitten i stället för en tung frontlins, vilket ofta är vanligt för extrema vidvinklar.

 

Objektivets Super ED-lins.

Det går även att använda den bakre filterhållaren för att använda slot-in-filter, exempelvis ND-filter vid filmning. Närgränsen är 0,25 m.

Vikten är 460 gram och måtten 83 x 99,8 mm. Objektivet är också vädertätat samt att ytterlinsen behandlats med en smutsavvisande flourinecoating.

 

Sony FE 14mm f/1,8 GM finns tillgängligt från maj 2021. Rekommenderat pris är 17 000 kronor inklusive moms.

gr:rror validating access token: Sessi