https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/sony-fx30-ny-filmkamera-med-aps-c-sensor
549188
Prylar
falskt
Prylnyhet

Sony FX30 – ny filmkamera med APS-C-sensor

Totalbetyg

Sony utökar sitt filmsortiment med en lite mindre och smidigare kamera med det mindre sensorformatet aps-c.

Sony utökar sitt cinemasortiment med en ny kamera, FX30. Den nya kameran liknar fullformatskameran FX3 men har istället en mindre sensor i aps-c-format. Sensorn har en högre upplösning är sin fullformatskamrat FX3, den nya sensorn är en bakbelyst cmos-sensor med 26 megapixlar (effektiv upplösning vid video är 20,1 megapixlar). Den har en dubbel bas-iso på 800/2500 vilket ska ge hög känslighet, lågt brus och 14 stegs omfång. 

 

FX30 kan filma i 4K Super 35 som samplas från 6K i upp till 60 bilder per sekund. Vill man ha högre bildfrekvens kan man även filma i 4K med 120 bilder per sekund eller i full HD i 240 bilder per sekund. Via en HDMI A-kabel kan man slanga ut 4K i 16 bitars råformat till en extern inspelningsenhet. Tack vare en "innovativ" värmeavledningsteknik ska man kunna spela in 4K i 60 bilder per sekund oavbrutet. Exakt vad den här innovativa värmeavledningen innebär förklaras inte. FX3 har en inbygd fläkt, men det låter kanske inte så innovativt, så man kanske kan anta att FX30 använder en annan teknik. Förutom att spela in på extern enhet kan man även spara filerna på antingen ett CFExpress Typ A eller ett SD-kort. 

Likt Sonys systemkameror (och flera av deras filmkameror) har FX30 Sonys avancerade autofoksusystem med realtidsföljning av ögon (på både människor och djur) samt realtids fölning av andra motiv än ögon. FX30 har också flera av Sonys filmstilar som S-Cinteone, det finns också deras S-Log3. 

Som tillbehör finns ett handtag med XLR-utgångar som kan användas för att bekvämare filma i låga vinklar. Den kan så klart också användas för att plugga in mikrofoner med xor-kontakter. Det finns också en mikrofoningång direkt på kameran, mikrofoner kan också kopplas in i kamerans multisko ovanpå. 

Sony FX30 kommer att finnas till försäljning i slutet av oktober. Priset hamnar på 26000 kronor för bara huset, tillsammans med XLR-greppet kostar det 31000 kronor