Prylnyhet

Sony gör om specarna på RX1

Kamera & Bild fick tidigare provklämma på ett förproduktionsexemplar av Sonys fullformatskompakt RX1. De var då tydliga med att det inte var ett färdigt exemplar, nu visar det sig att de har ändrat på några av de tidigare lanserade specifikationerna.

De två ändringar som görs är att man inte kommer att kunna använda kontinuerlig autofokus när man tar stillbilder, bara när man filmar. Fokusväljaren på framsidan kommer nu istället bara att ha ett af-läge istället för två som tidigare.

Den andra förändringen har med slutartider att göra. Här är det en förbättring mot tidigare, de maximala slutartiderna är olika beroende på vald bländare. Om man väljer bländare 5,6 eller mindre får man en kortaste slutartid på 1/4000 sekund, om man väljer bländare 4 får man 1/3200 sekund som kortast och vill man ha en bländare som är större än 4 så får man nöja sig med en kortaste slutartid på 1/2000. Att tiderna kan bli snabbare med en mindre bländare beror helt enkelt på att vid mindre bländare så har slutaren en kortare sträcka att förflytta sig över.