https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/sony-rx1-fullformat-i-fickformat
511448
Prylar
Prylnyhet

Sony RX1 - fullformat i fickformat

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/559463.jpg?itok=GRydBN8p', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/559463.jpg?itok=GRydBN8p', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/559463.jpg', w: 450, h: 338, title: ' ' },]

Totalbetyg

RX1 är uppföljaren eller kanske fortsättningen på RX100 som kom för ett tag sedan. RX1 är den första digitala kompaktkameran med fullformatssensor, med allt vad det innebär.

Redan med RX100 visade Sony att de tog kompaktkamerakunderna på allvar. Nu visar de samma sak ännu en gång. Fast den här gången är det nog inte den vanliga kompaktkamera kunden som är tänkt att köpa ny RX1. Snarare riktar man sig till avancerade fotografer som är ute efter bra bildkvalitet i ett litet format. Fullformatssensorn har en upplösning på 24,3 megapixlar i samarbete med objektivet Carl Zeiss Sonnar T* 35mm f/2 ska bildkvaliteten bli exceptionell menar Sony.

Sony RX1 från ovan.

Givetvis ger kameran möjlighet till manuella kontroller för att ge fotografen full kontroll över sin bild, men den har även automatiska lägen för den som vill överlåta lite av tänkandet till kameran. Känsligheten går att, med hjälp av specialinställningar, justera mellan ISO 50 och 102400 vilket är otroligt högt för en kompaktkamera vilket givetvis beror på sensorns storlek. Kameran har förhållandevis sparsmakat med reglage men en ratt för exponeringskompensation återfinns på ovansidan.

Objektivet har manuella bländar- och fokusringar som gör att dessa kan ställas in snabbt och smidigt, även om kameran givetvis också har autofokus. Kameran har ingen sökare, vare sig optisk eller elektronisk, det går dock att köpa till båda sorter och fästa i tillbehörsskon på kamerans. Skärmen är tre tum med en upplösning på 1,229 000 bildpunkter. I standardläget för serietagning kan kameran få iväg 2,5 bilder i sekunden men i ett höghastighetsläge där den prioriterar hastighet istället för exakthet vad gäller fokus så ökar den siffran till 5.

Givetvis går det även att filma i full HD.

Likt så mycket annat finns givetvis en liten hake, riktpriset på kameran är 26900 kronor. Men då får du också den första kompaktkameran med fullformatssensor.