https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/sony-xperia-5-ii-arver-af-teknik-fran-alpha-kamerorna
547456
Prylar
falskt
Prylnyhet

Sony Xperia 5 II ärver AF-teknik från Alpha-kamerorna

Totalbetyg

Sonys nya telefon har förbättrade kameraegenskaper, större sensor på 1/1,7-tum samt ögon-AF i realtid med 20 bilder per sekund.

Förra året lanserade Sony först toppmodellen Xperia 1, sedan till hösten den mindre varianten Xperia 5. När man i år lanserade Xperia 1 Mark 2, som bjöd på snabbare processor och uppdaterade kameror bland annat, men i ungefär samma format, blev det rätt lätt att gissa hur en kommande Xperia 5 mark II skulle se ut.

Nu är den lanserad, och som väntat har den toppchipsetet Snapdragon 865 för en riktigt snabb telefon, 5g-stöd, och precis som föregångaren en Oled-skärm i extra långsmalt 21:9-format. Skärmen är 6,1 tum, och den som hoppades på en äkta Compact-mobil denna gång lär bli besviken.

Formatet är detsamma som Xperia 5, 168 x 68 mm, men telefonen har blivit några tiondels millimeter tunnare och något gram lättare. Den främsta nyheten för skärmen är att den fått 120 Hz uppdateringsfrekvens, något som storebror Xperia 1 Mark 2 saknar. Touchresponsen är i sin tur på 240 Hz.

Ärver kameraegenskaper från toppmodellen

På sidan hittar vi som vanligt en kameraavtryckarknapp, och dessutom en extra knapp för att aktivera Google assistant. Telefonen har samma kamerauppsättning som Xperia 1 mark 2, det vill säga tre 12-megapixelkameror med extra stora pixlar på 1,8 mikrometer, och normal-, zoom- och vidvinkelobjektiv.

Fler pixlar 12 megapixel var inte något alternativ för Sony då de valt att prioritera den snabba utläsningshastigheten på 30 millisekunder, något som både snabbar upp datahanteringen för seriebildstagning och minskar yello-effekter vid filmning där så kallad "rolling shutter" kan uppstå.

Autofokusen har också utvecklats med dels möjlighet till följande fokusering i 20 bilder per sekund, mycket på grund av arvet från Sonys Alpha-kameror med utvecklad ögon-AF i realtid. Aufokustekniken fungerar med både människor och djur.

Den primära kamerans bildvinkel motsvarar 24mm i småbild, medan vidvinkelkamerans sensor på 1/2,6 tum ger en bildvinkel motsvarande 16mm. Telekamerans bildvinkel motsvarar 70mm i småbild och har en sensorstorlek på 1/3,4 tum.

Sony framhåller bland annat hög ljuskänslighet i kameran hos den 1/1,7-tum stora sensorn, men när vi jämförde Xperia 1 mark II med konkurrensen nådde den inte upp till samma nivå som toppmodellerna från Samsung och Huawei på det området.

Den supersnabba autofokusen som klarar av att uppdatera fokus 60 gånger per sekund och hålla fokus på ögonen på människor och husdjur är i alla fall något Sony kan skryta med – och ett direkt arv från Sonys Alpha-kameror som har en väl utvecklad autofokus med AI-teknik.

En ny funktion jämfört med Xperia 1 mark 2 är möjligheten att filma i slow motion med 120 bilder per sekund, i 4K-upplösning och HDR-format. Dessutom kan telefonen användas som en extra bildskärm eller fjärrutlösare till Sonys kompatibla Alpha-kameror, tillsammans med apparna Photography Pro och Cinema Pro.

 

Sony Xperia 5 Mark 2 börjar säljas i Sverige den 20 oktober, till ett pris av 9 000 kronor. Det är 1000 kronor mer än vad föregångaren Xperia 5 såldes för.

Vad tycker du?

Med vad fotograferar du?

Resultatvisning: 
0
546819
167315513313063_3609254095785837