https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/spegell-st-fr-n-nikon-nikon-v1-nikon-j1
485660
Prylar
Prylnyhet

Spegellöst från Nikon - Nikon V1 & Nikon J1

Totalbetyg

Efter en lång tid av rykten och gissningar på nätet släpper ny Nikon sin nyhet. Ett helt nytt kamerasystem i den spegellösa klassen, systemet har fått namnet 1 och ska konkurrera med Micro Four Thirds och Pentax Q.

Nikon V1 är modellen som riktar sig mer åt fotoentusiasten och J1 är den något enklare. Sensorn har en storlek på 1", vilket innebär att den är 13,2 x 8,8 millimeter av CMOS-typ och en upplösnig på 10,1 megapixlar. Cropfaktorn hamnar på 2,7 gånger, den är alltså mindre än Micro Four Thirds. Men vi har ju sett vad mft-kamerorna kan prestera i bildkvalitet så det blir intressant att se vad Nikonsystemet presterar. Att sensorn är liten gör att hela kameran kan krympas ner i storlek då objektivfattningen inte behöver vara så stor. I det här fallet hävdar Nikon att V1 är världens minsta kamera med utbytbara objektiv och elektronisk sökare.

Nikon använder sig av en hybridautofokus i sina nya kameror vilket ska göra dem väldigt snabba, en kombination av fasdetekterande och kontrastdetekterande. Det gör att man får en seriebildstagning på 10 bilder per sekund med följande autofokus.

Den nya sensorn som är samma i båda kamerorna ger dem möjlighet att gå från ISO 100 till 3200. På baksidan av dessa kameror huserar en skärm på tre tum. De stora skillnaderna mellan kamerorna ligger i att den mer avancerade V1 har en elektronisk sökare med 100% täckning och en upplösning på 1,44 megapixlar. Denhar dessutom en tillbehörsport där den nya miniblixten kan kopplas in, det finns även en GPS-enhet som utnyttja porten.

Båda kamerorna kan fotografera i både raw och jpg, de kan även filma i full HD med 60i/30 fps.

Tillsammans med kamerorna släpper man fyra olika objektiv, dels ett kitobjektiv på 10-30mm f/3,5-5,6 vilket motsvarar 27-81 mm i småbildsformatet. Man kommer även med ett pankaksobjektiv, 10mm f/2,8 vilket motsvarar 27mm i småbildsformatet. Till dessa kommer även en telezoom på 30-110mm f/3,8-5,6 vilket ger en bildvinkel som motsvarar 81-297mm. Det kommer även en motorzoom med brännvidden 10-100mm f/4,5-5,6 som är tänkt för filmning. Det kommer även att komma en adapter som ger möjlighet att använda Nikonobjektiv till deras vanliga DSLR-system.

Svenska priser har vi tyvärr inte ännu, men i USA kommer J1 med kitobjektivet att kosta 650 dollar vilket motsvarar ungefär 4300 kronor och den mer avancerade V1 kommer att hamna på motsvarande drygt 5900 kronor.

Tanken är att systemet kommer att finnas tillgängligt i slutet av oktober.