Prylnyhet

Spegellöst på gång från Pentax?

Pentax kan kanske vara på gång med en spegellös systemkamera. Det är i alla fall inte helt omöjligt. Och möjligen blir det en digital variant av Pentax Auto 110.

Publicerad

Spegellösa systemkameror är framtiden, i alla fall små systemkameror. Sony, Olympus, Panasonic och Samsung är redan där och såväl Canon som Nikon lurar i bakhasorna. När det gäller Canon cirkulerar sedan en tid rykten om att de kommer att lansera en spegellös kamera med utbytbara objektiv under 2011. De befintliga spegellösa systemkamerorna likväl som ryktena om Canons och Nikons möjliga satsningar på det spegellösa lämnar givetvis inte Pentax oberörda. Det vore konstigt om de ville ställa sig utanför det som händer på marknaden.

– Om en produkt verkar vettig och är ekonomiskt genomförbar så kommer vi ut med den, säger Pentax amerikanska produktchef Chris Pound i en intervju med dpreview.com.

Chris Pound poängterar även i samma intervju att Pentax är med på vad som händer på marknaden och att det finns ett gap mellan Pentax kompaktkameror och deras enklaste systemkameror.

– Jag skulle personligen vara väldigt intresserad av en sådan produkt, tillägger han också.

På sajten 43rumors.com går ryktet om att en framtida spegellös systemkamera från Pentax kan bli en digital variant av Pentax Auto 110. Auto 110 hade för övrigt en filmrutestorlek på 13x17 millimeter, nästan samma storlek som fourthirdssensorn som är 13x17,3 millimeter.

Läs även:

Framtiden är spegellös – även för proffs