https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/spyder-checkr-photo-ger-dig-ratt-farger
549120
Prylar
falskt
Prylnyhet

Spyder checkr photo – ger dig rätt färger

Totalbetyg

Datacolor lanserar nu ytterligare en produkt i deras Spyder-sortiment för kalibrering av färger. Den här gången är det en utökad färgkarta som hjälper fotografen att få rätt färger.

Datacolor, ett företag som utvecklar produkter som används för att säkerställa att bilderna får rätt färger. har nu lanserat en uppdaterad variant sin Spyder checkr som nu får tilläggsnamnet ”photo”. Spyder checkr photo skiljer sig från sina föregångare genom att det istället för att ha 48 färgfält har 62. De som tillkommit är två gråskalor och två gråa fält som har 18% och 50% grå. Dessa kan användas för att justera vitbalansen. Detta innebär att Spyder checkr photo har två extra färgblad och alltså en extra sidan att fälla fram. 

Det är en smidig konstruktion som består av en ram i ett hårt material som tål att ligga i kameraväskan för att sedan ställas upp och användas för att ta en kontrollbild i det ljus du ska fotografera i. Den bilden används sedan för att skapa en profil i Datacolors mjukvara som du sedan kan applicera på alla bilder från den fotograferingen (fungerar med Lightroom classic, Hasselblad phocus och Photoshop), vilket gör att alla bilder får samma färg och vitbalans. Om du inte vill använda Datacolors mjukvara för att skapa en profil kan du öppna bilden med Spyder checkr photo i i ditt bildbehandlingsprogram och använda Spyder checkr photo för att justera vitbalansen. 

När korten har utsatts för tillräckligt mycket dagsljus är det dags att byta ut dem, ersättningskort finns att köpa. En ruta på korten som gulnar när korten utsätts för dagsljus visar när det är dags att byta.

Produkter av det här slaget används främst av de som fotograferar porträtt, produkter eller annat i ett fast ljus som inte förändras under fotograferingen. Priset för Spyder checkr photo ligger på 99,99 gbp, vilket motsvarar ungefär 1200 kronor.