https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/styrka-och-budget-i-nya-h-hnel-modus-600-rt
545540
Prylar
Prylnyhet

Budgetvänlig radiostyrning i nya Hähnel Modus 600 RT

Totalbetyg

Blixtar som kontrolleras trådlöst och dessutom har tillgång till automatik blir allt vanligare. De stora kameratillverkarna har dem i sitt sortiment. Nu kommer Hähnel med en konkurrerande blixt som har två fördelar jämfört med flera av de andra.

Både Sony, Canon och Nikon har alla trålöst styrda blixtar i sina sortiment där automatiken även den kan skötas på distans. TTL-funktioner finns även om större blixtar som till exempel Profotos B1X och B2. Nu har även tillbehörstillverkaren Hähnel lanserat en blixt av speedlight-modell som kan styras via en trådlös radiosändare. 

Modus 600 RT kan via sändaren Viper ge både vanlig TTL-automatik och HSS. High Speed Sync ger möjlighet till att använda blixten tillsammans med slutartider upp till 1/8000s. 

Hähnel har istället för vanliga AA-batterier valt att använda sig av ett litium-jonbatteri. Det ger upp till 550 blixtar vid full laddning, men även snabb uppladdning mellan bilderna. Enligt var tillverkares egna siffror ligger Hähnel bra till vad gäller omladdningstiderna i jämförelse med vanliga alkaliska batterier i de andra blixtarna, med nickel-metallhybridbatterier är laddningstiderna i närheten av vad Hähnel anger för sin Modus 600 RT, nämligen 1,5 sekund. 

Modus 600 RT finns för Sony, Nikon och Canon, den är även bestyckad med en usb-port för att kunna uppdaters med ny mjukvara som kan krävas för nya kameror. 

En av de stora konkurrensfördelarna med Hähnels blixtsystem är priset. Istället för en handfull tusenlappar för bara blixten får du blixt och sändare för 2995 kronor eller ett kit med två blixtar och en sändare kostar 4995 kronor.