https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/tokina-400mm-f8-n-ii-s-nytt-spegeltele-for-manga-fattningar
548542
Prylar
falskt
Prylnyhet

Tokina 400mm f/8 N II S – nytt spegeltele för många fattningar

Totalbetyg

Spegeltele är en väg att gå om man vill ha längre brännvidder och lägre priser, konstruktionen har flera fördelar och Tokina updaterade variant har fått en ny optisk design.

Spegelteleobjektiv är inte speciellt vanliga idag, men det är en billigare teknik för att göra långa teleobjektiv både kompakta och mer plånboksvänliga. nackdelen är att de blir manuellt fokuserade och har en mindre bländare som största möjliga. 

Tokina har nyligen lanserat ett spegeltele, 400mm f/8 N II S. Förändringar från den föregående versionen är bland anat den optiska designen som består av lika många linselement, det vill säga sex stycken, men numera är de placerade i två grupper istället för fem som i föregångaren (om man nu kan kalla ett ensamt linselement för en grupp). Närgränsen ligger på 115 centimeter och objektivet är mellan 82 och 112 centimeter långt beroende på vilken fattning det har (de spegellösa varianterna har en längre fattning). Objektivet i sig är konstruerat med en så kallad T-fattning vilket innebär att du kan montera en bajonett för i stort sett alla fattningar förutom Canon RF (Canon EF, Canon M, Fujifilm X, Micro Four Thirds, Nikon F, Nikon Z, Pentax K och Sony E). 

Likt alla spegelobjektiv har detta den karakteristiska ringformade oskärpan, vilket också är en del av nackdelarna med objektivtypen. Priset hamnar på 262 usd vilket motsvarar 2400 kronor, objektivet kommer att börja fraktas den 24 december.