Prylnyhet

Tre små snabba från Olympus

E-P3 framifrån i svart.
E-P3 framifrån i silver.
E-P3 bakifrån i svart.
PEN Mini
PEN mini bakifrån
E-PL3 bakifrån i silver
E-PL3 framifrån i silver.
M.Zuiko 12mm f/2.0
M. Zuiko 45mm f/1,8

Olympus släpper ifrån sig två uppföljare och en helt ny modell i sin spegellösa systemkamerafamilj PEN, enligt Olympus själva har de nu världens snabbaste autofokus bland kameror med utbytbara objektiv. Man släpper även två nya objektiv och två uppdaterade varianter.

Huvudskeppet i den nya lanseringen är Olympus PENE-P3 en uppföljare i rakt nedstigande led till E-P2. De andra två modellerna är Olympus PENE-PL3 och Olympus PEN mini. E-PL3 är en uppdatering av E-PL2 och Mini är en helt ny modell som blir den nya instegsmodellen.

Alla tre modellerna har den nya sensorn med 12 megapixlar. Någon ökning i upplösning har således inte skett, men däremot är den nya sensorn känsligare. Därför ger den bättre ISO-prestanda och bättre kontrastomfång. En ny tvåkärnig processor ska göra att man nu kan skryta med världens snabbaste autofokus, då den kan hantera informationen mycket snabbare än tidigare. Processorn tillsammans med den nya sensor medger också att ISO-talet kan dras upp till 12 800. Vill man spela in film kan man göra det antingen i AVCHD i full HD eller i motion jpg i 720p.

De övriga nyheterna med E-P3 är ett utbytbart/avtagbart grepp, en inbyggd blixt och pekskärm. Man har även lagt till ytterligare några effektfilter.

E-PL3 har fått en tiltbar skärm på tre tum och en lös blixt som följer med då det inte finns någon inbyggd blixt i den. E-PL3 är något mindre än E-P3'an och enklare i utförandet. Det är helt enkelt en kamera för den som inte kräver lika många inställningsmöjligheter utan vill ha en enklare kamera.

För den som vill ha något ännu enklare och ännu mindre finns PEN Mini, här är kamerahus ännu mindre. Detta har man uppnått genom att inte ha någon tiltbarskärm och att man plockat bort programvalsratten från ovansidan, den funktionen finns nu i menyerna. Huvudhjälpen för att kontrollera exponering hos minin är istället Live Guide-funktionen som ger användaren tillgång till flera olika reglage som man kan dra it och direkt se inställningens påverkan i skärmsökaren. Funktionen finns även hos de andra modellerna men ä inte lika framträdande hos dem.

Olympus lanserar även två helt nya objektiv och uppdaterar två gamla. De två nya är en fast vidvinkel på 12 millimeter med en bländare på 2.0 och det andra är ett fast porträttobjektiv på 45mm med bländare på 1,8. Båda objektivenhar hög byggkvalitet och vidvinkel har även en omställare för manuell fokus inbyggd. De uppdaterade varianterna är kitzoomarna 14-42 och 40-150, dessa har blivit ännu kompaktare och får snabbare och tystare autofokus för att inte avge störande ljud när man filmar.

Priserna på alla dessa produkter är inte helt klara men det vi vet är att E-P3 an kommer att kosta 7000 kronor för bara huset, 8000 kronor för ett paket med 14-42zoomen, vill man istället köpa huset med pannkaksobjektivet kostar det 8500 kronor. Det nya 12mm objektivet kommer att få ett pris på 8000 kronor och 45milimetern hamnar på 3000 kronor. Dessa produkter kommer att finnas i handeln inom en ganska snar framtid medan E-PL3 och Mini kommer något senare, troligen i augusti.