Prylnyhet

Två nya objektiv från Fujifilm: 200mm f/2 och 8–16mm f/2,8

Nytt från Fujifilm: Ett ljusstarkt teleobjektiv på 200mm f/2 och en vidvinkelzoom på 8–16mm f/2,8.

Fujifilm utökar utbudet av proffsobjektiv inom X-serien med två nyheter. Ett ljusstarkt tele på 200mm f/2 och ett som är Fujifilms vidvinkligaste objektiv hittills: 8–16mm f/2,8.

Nya Fujinon XF 200mm f/2 R LM OIS WR är Fujifilms första objektiv som har en brännvidd motsvarande 305mm i 35mm-formatet, som dessutom erbjuder en ljusstyrka på bländare 2. Objektivet ska passa för att fotografera sport eller vilda djur. Den optiska konstruktionen är uppbyggd av 19 stycken linselement i 14 grupper, ett med så kallad super ED-glas samt två med ED-glas för att minimera uppkomsten av kromatisk aberration. Det främre linselementet har en vattenavvisande fluorine-beläggning som är mindre känslig för fläckar och enklare att rengöra.

Objektivet har en bildstabilisering på fem steg och för att fokusera snabbare har objektivet utrustats med ett reglage för att begränsa fokusområdet och en funktion för att memorera ett avstånd. Dessutom har objektivet utrustats med fyra stycken knappar framtill för att låsa eller aktivera fokus.

En ny telekonverter har tagits fram tillsammans med teleobjektivet: Fujinon XF 1.4X f/2 TC WR som ger en förlängning av brännvidden med 1.4 gånger. Den effektiva brännvidden blir 427mm (35mm-format) med ett bländarvärde på f/2.8.

Objektivet säljs i paket tillsammans med konvertern för 57999 kronor, och är tillgänglig i slutet av oktober.

Nano-GI i nya Fujinon XF 8-16mm f/2.8

Fujinon XF 8-16mm f/2.8 R LM WR är Fujifilms mest vidvinkliga objektiv hittills. Objektivet består av 20 element i 13 grupper. För att kontrollera kromatisk aberration samt distorsion har objektivet försetts med sex stycken ED-glas inklusive tre stycken super ED-glas samt två asfäriska linselement.

Nytt är även ett så kallat Nano-GI linselement för att förhindra uppkomsten av reflektioner, även ett speciellt framtaget linselement för att korrigera krökta linjer som kan uppstå med kraftigt vidvinkliga objektiv. Dessutom har det främre linselementet försetts med en fluorine-beläggning som är vattenavvisande och som gör den enklare att rengöra. De 11 gummitätningarna ska även göra att objektivet står emot damm och smuts samt vara rustat för låga temperaturer.

Brännvidden motsvarar 12–24mm i 35mm-formatet och objektivet ska passa för att fotografera landskap, arkitektur och interiörbilder.

Objektivet kostar 19999 kronor och finns tillgänglig i slutet av november.