Prylnyhet

Två nya objektiv till Pentax – både aps-c och fullformat

Ricoh släpper nu två nya objektiv till företagets Pentax-kameror, en 11-18mm f/2,8 och en 35mm f/2. Till aps-c respektive fullformat.

Av de två objektiven är det ena en uppsminkning av en äldre modell och det andra är ett helt nytt objektiv.

Det förstnämnda är Pentax gamla 35mm f/2. Den har fått moderna ytbeläggningar som ska ge bättre kontraster och färgåtergivning. I övrigt verkar konstruktionen vara den samma. Fokusring och bländarringen är på plats och designen är väldigt snarlik bortsett från ett grönt band runt objektivet och en annan utformning av fokusringen. HD PENTAX-FA 35mm F2 är tänkt att användas på deras fullformatskamera K-1 II, men passar så klart även på aps-c-kameror.

Det andra objektivet är helt nytt och kallasHD PENTAX-DA* 11-18mm F2.8 ED DC AW. Den lilla stjärnan visar att objektivet tillhör Pentax högsta serie av objektiv. Till skillnad från 35an är det här objektivet gjort för aps-c och kommer inte att fylla ut hela bilden på en fullformatskamera. Det var till en början introducerat och tänkt att börja säljas i somras, men efter förseningar ska det nu börja skeppas ut under nästa månad. Likt många andra Pentaxobjektiv (men inte ovan nämnda 35a) har det vädertätning och Pentax HD-behandling.

Vidvinkeln har även fått möjlighet att montera ett tillbehör som ska ge objektivet värme för att motverka imma och kondens. En speciell konstruktion av metall är också på plats i objektivet för att sprida värmen effektivare. Den har även fått en fokuslåsning.

De svenska priserna hamnar på 5199 kronor för 35an och 17999 kronor för vidvnkelzoomen.