https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/venus-optics-laowa-6mm-f2-zero-d-mft-vidvinkligt-for-mindre-sensorer
549477
Prylar
falskt
Prylnyhet

Venus Optics Laowa 6mm f/2 Zero-D mft – vidvinkligt för mindre sensorer

Totalbetyg

Venus Optics Laowa 6mm f/2 Zero-D mft är ett nytt objektiv för stillbildsfotografer som behöver en rejäl vidvinkel för landskap eller arkitektur.

Det var inte allt för många dagar sedan som Venus Optics lanserade sitt senaste Laowaobjektiv, då en vidvinkel till Fujifilm GFX. Nu fortsätter man på delvis samma spår och spottar ur sig ytterligare en vidvinkel, men den här gången till mft. 6mm f/2 Hero-D mft är dock inte ett helt nytt objektiv, det har tidigare funnits i en filmversion och nu kommer det i en version som är dedikerad till foto.

Den nya versionen har elektroniska kontakter vilket gör att du kan välja bländare från kameran och att korrekt exifdata kan lagras i bildfilerna. Objektivet är litet till storleken (vilket inte är så konstigt med tanke på att det är till mft), vikten ligger på 188gram och det kan fånga in omvärlden med hjälp av en bildvinkel på 121,9°. Brännvidden motsvarar ett 12mm-objektiv på en fullformatskamera. Det har också en närgräns på nio centimeter. 

Foto: Civic Chan
Exempelbild tagen med 6mm f/2 Zero-D mft.

Zero-D-märkningen innebär att objektivet ska vara raktecknande, enligt Venus Optics själva ska det vara det vidvinkligaste objektivet med den funktionen för mft. Vill man använda filter så behöver man sådana med en filtergänga på 58mm. Storleken ligger på 188 gram och storleken är 61 x 52 millimeter.