Nyhet

Pulitzerpris till dokumentation av terror

AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI

Årets Pulitzerpriser inom fotografi går till bilder som på skilda sätt dokumenterar krigets och terrorns konsekvenser, både på hemmaplan och i fjärran länder.

Publicerad

I centrum för Massoud Hossainis bild står en liten flicka, skrikande och gråtande med blodiga människor liggande på marken runt omkring sig. Den här bilden vann i kategorin Breaking news photography och visar stunderna efter ett självmordsattantat i Kabul.

Massoud Hossaini föddes 1981 i Afghanistan men familjen tvingade fly till Iran. I mitten av 90-talet då reformrörelsen i Iran skapades tog Massoud Hossaini, som då var politisk aktivist, upp kameran för att dokumentera det som hände i landet. Sedan 2007 har han arbetet för Agence France-Presse.

Priset för Feature Photography gick till Craig F Walker för hans bildserie Welcome Home, The Story of Scott Ostrom. Den visar en hemkommen stridsveteran och soldat, som efter kriget i Irak kämpar med ett svårt fall av posttraumatisk stress och depression.

Craig F Walker är sedan tio år tillbaka fotojournalist för Denver Post, och han har bevakat terrorns olika former och sätt i USA, och sedan 9/11, kriget i Afghanistan. 2010 vann han samma Pulitzerpris, då för en bildserie om en tonåring som gick med i den amerikanska armén.

För att se hela bildserien av Welcome Home, the Story of Scott Ostrom, klicka här