https://www.kamerabild.se/nyheter/raps-fotografer-forstor-grodor-for-landets-bonder
547288
Nyheter
falskt
Nyhet

Raps-fotografer förstör grödor för landets bönder

Totalbetyg

Sveriges bönder rapporterar nu om fotografer, modeller och turister som jagar snygga bilder ute i rapsfälten: "Folk springer runt, hoppar och dansar för att ta snygga filmer och bilder", säger en lantbrukare från Halland.

I år är de gula rapsfälten extra gula på grund av färre rapsbaggar än vanligt tillsammans med en kallare start på sommaren. Detta tillsammans med att allt fler rör sig utomhus har gett upphov till att rapsfälten i Sverige blivit mål för både fotografering och filmning, med inrapporterade problem från Östergötland, Södermanland, Uppland och Blekinge på grund av fotografer som gått in på fälten. 

 

Dansande par som filmas, tältande människor, bilar och motorcyklar som kör ut i fälten för att ta bättre snyggare bilder eller selfies har ni blivit ett stort problem för bönderna, eftersom rapsens stjälkar knäcks, vilket leder till att tillväxten avstannar.

De problematiska bilderna som tas på rapsfälten är ofta är selfies, modellfotograferingar eller mobilbilder tagna på kompisarna. Bilderna laddas sedan många gånger upp på Instagram, där de lätt hittas under hashtagen #rapsfält, där just nu över 18 000 bilder på raps och rapsfält kan skådas.

Okej att ta bilder – men inte ute på fältet

På lantbrukaren Linda Ericssons rapsfält i Fjärås har man blivit tvungen att sätta upp en förbudsskylt efter alla besök under Kristi himmelsfärdsdagen, berättar hon för SVT Halland.

– Vi har sett folk som kört in med motorcyklar på fälten. Folk springer runt, hoppar och dansar för att ta snygga filmer och bilder. Vi har konfronterat vissa och då säger de att ”de inte tänkte på det”. 

Lantbrukaren Carl-Göran Svensson i Ramdala vittnar om samma problem:

– Vi är flera lantbrukare som har problem med att folk går in flera meter i fältet för att ta selfies. Det är såklart okej att ta bilder, men inte att gå ut i fälten. Allemansrätten gäller inte för att beträda en åker som är beväxt, säger han till SVT.

 

På Naturvårdsverket kan man läsa om vad som gäller för åkrar och allemansrätten: "Du får inte gå på en åker sådd till skörd eller i annan växande gröda”.

 

Foto: Unsplash / Pixabay
Att fotografera på en allmän badstrand är tillåtet. Men är det en privat sådan kan det finnas ett fotoförbud.

Så får du fotografera 

Sommar och sol innebär mycket fotografering. Men vad händer när någon säger ”här får du inte fota”? Lär dig det snabba svaret i vår artikel "Fyra områden med fotoförbud – annars fritt fram".

 

Vad tycker du?

Är det okej att fotografera i rapsfält utan lov?

Resultatvisning: 
0
547287
167315513313063_3289165807794669