Prylnyhet

RED stämmer Nikon för patentintrång

Filmkameratillverkaren RED har lämnat in en stämningsansökan mot Nikon då de menar att Nikon använder sig av videokompressionsteknik som RED har patent på.

Filmkameratillverkaren RED har lämnat in en stämningsansökan till domstolen i Californien. Stämningen handlar om att RED menar att Nikon använder teknik för videokomprimering som RED patenterat. Tekniken används i Nikons Z9 med firmwareversion 2.0. Intressant nog så har Nikon licensierat sin komprimeringsteknik för 8K/60 från mjukvaruföretaget intoPix. Enligt RED kommer Nikons användande av kompressionstekniken att leda till oreparerbara skador för Red som inte kan kompenseras till fullo med pengar. Detta på grund av att de kommer att tappa försäljning, drabbas av minskad vinst och att deras rykte ska skadas.

RED vill att Nikon, förutom betala skadestånd, slutar marknadsföra och sälja produkter som använder sig av den patenterade tekniken. Det är dock inte helt klart varför RED istället inte stämmer intoPIX som utvecklat mjukvaran som Nikon använder, då det inte är någon större hemlighet att Nikon licensierat den. Men sannolikt beror det på att Nikon säljer produkter i samma varukategorier som RED, det vill säga hårdvara för bild/filminspelning. Vilket i sin tur skadar RED i större utsträckning än IntoPIX som bara sysslar med mjukvara.