Nyhet

Regeringens hemsida bryter mot upphovsrätten

På regeringens hemsida om mänskliga rättigheter finns en svensk flagga fotograferad av Tammy Bergström. Problemet är bara att bilden används utan tillstånd från skaparen.

På hemsidan ser man också den felaktiga bildbylinen "Foto: UD", något som alltså inte stämmer. Upphosrättsinnehavaren är Tammy Bergström, som nu alltså fått sin flaggbild bestulen. Ännu en gång.

Tammys flaggbild har nämligen använts olovligen flera hundra gånger av både företag och kommuner. Juristen Staffan Teste som driver konsulttjänsten Bildombudsmannen har tidigare hjälpt Tammy att få betalt för olovlig publicering.

– Det visar hur dåligt man sköter upphovsrätten på bildsidan. Man tror att man kan använda bilder hur man vill, säger Staffan till tidningen Journalisten i en intervju från förra året.

Just nu pågår också en rättegång mot en kommersiell bloggare som olovligen ska ha använt flaggan.

Tidningen Journalisten har också varit i kontakt med Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst, som meddelar att hon inte känner till att de publicerat en bild mot någons vilja.

– Det är givetvis någonting vi ska undvika. Jag ska försöka ta reda på varför den ligger här och var vi fått den ifrån, säger hon.

Dagen efter hennes uttalande ligger Tammys bild fortfarande kvar på UD:s hemsida:

http://www.manskligarattigheter.se/sv/vem-gor-vad/sverige

Läs Staffan Testes inlägg om händelsen på hans hemsida www.bildombudsmannen.se