https://www.kamerabild.se/nyheter/renar-stressas-av-turister-som-tar-selfies-med-djuren
547358
Nyheter
falskt
Nyhet

Renar stressas av turister som tar selfies med djuren

Nu slår länsstyrelsen larm om att turisterna stör rennäringen, när de stannar längs Vildmarksvägen för att ta selfies med renar. (Artikeln illustreras med en bild av Carl-Johan Utsi, www.carljohanutsi.com.)
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/vaisa_var_14-978_2160px_cjutsi.jpg?itok=X1cUN6iV', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/vaisa_var_14-978_2160px_cjutsi.jpg?itok=X1cUN6iV', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/vaisa_var_14-978_2160px_cjutsi.jpg', w: 2000, h: 1333, title: 'Nu slår länsstyrelsen larm om att turisterna stör rennäringen, när de stannar längs Vildmarksvägen för att ta selfies med renar. (Artikeln illustreras med en bild av Carl-Johan Utsi, www.carljohanutsi.com.) ' },]

Totalbetyg

Läget beskrivs som kaotiskt när turister i Stekenjokk vill ta selfies med renkalvar. Längs Vildmarksvägen stannar turisterna för att fotografera, vilket gör att kalvar skiljs från sina vajor.

Turisterna är betydligt fler i år, i fjällområdet kring Stekenjokk. Inte minst längs den så kallade Vildmarksvägen i gränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län, där flera samebyar har sina renbetesmarker.

Nu slår länsstyrelsen larm om att turisterna stör rennäringen, när de stannar längs Vildmarksvägen för att ta selfies med renkalvar. Över vägen går en flyttled för renarna och när bilar och husbilar blockerar deras väg finns det risk att kalvar och vajor skiljs ifrån varandra. 

– En dag stod det 50 husbilar på rad som stannat för att titta på renar, samtidigt kom flera hundra renar som skulle över vägen, men husbilarna blockerade vägen helt. Det var helt kaotiskt. Renkalvar skiljdes från sina vajor och i vissa fall fick kalvar (som inte hittade tillbaka till sin vaja) avlivas, säger naturbevakare Håkan Berglund vid länsstyrelsen i Jämtland till SVT.

När kalvarna är små, är de extra känsliga för att bli störda och klarar sig inte utan sin vaja. När den stora anstormning av turister då närmar sig renarna för att ta selfies, blir djuren stressade och de kan tappa bort varandra.

– Många turister tar ingen hänsyn, och säger man till så lyssnar de inte och en del blir otrevliga, säger Håkan Berglund till SVT.

 

Uppdatering: Artikeln illustreras nu med en bild av fotografen Carl-Johan Utsi.

 

167315513313063_3403571553020760