Prylnyhet

Ricoh lanserar objektiv med äldre karaktär

Två nya objektiv för Pentaxkameror kommer att börja säljas i juni. Ett, HD Pentax-FA 50mm f/1,4, levererar bilder för den med moderna preferenser och det andra, Pentax-FA 50mm f/1,4 Classic, ska ge en mer klassisk karaktär.

På grund av ett uppsving av intresset för äldre optik och hur de hanterar ljus och färg så har Ricoh nu lanserat två nya objektiv där ett av dem ska ta till vara på just det intresset. Det som dyker upp är två nya versioner av Pentax klassiska 50mm f/1,4 som är baserade på deras 50mm-objektiv som lanserades 1991.

De två versionerna som kommer kalas för HD Pentax-FA 50mm f/1,4 och Pentax-FA 50mm f/1,4 Classic. Där den andra tar sina utseendemässiga designpoänger från det ursprungliga 50mm-objektivet med en mattsvart färg och en gummerat fokusring. Skillnaden är att man ändrat den optiska formulan så att den ska återskapa karaktären hos äldre objektiv med en annan färghantering. Upp till bländare f/2 förekommer så kallad rainbow fulare vid starkt motljus.

Exempelbild tagen med 50mm f/1,4 Classic.

HD-varianten har en något modernare design och den gröna ring som signalerar att objektivet är framtaget för digitala kameror. Här förekommer inga optiska "karaktärsdrag" från andra objektiv utan här ligger fokus på att leverera skärpa och kontrast.

Båda objektivet tecknar ut fullformat och på aps-c-kameror ger de en bildvinkel som motsvarar ungefär 76,5mm på en fullformatskamera. Priserna hamnar på 6099 kronr för Classic-versionen och 5399 kronor för HD-versionen. Säljstart är i juni.