programvara

Ryska bildappen FaceApp samlar in dina personuppgifter

Att "se dig själv som gammal" lockar många till att använda FaceApp. Men nu varnar flera för att de bilder och den data man delar med sig av kan användas fritt av företaget bakom appen.

Den populära appen Faceapp har fått många att ta en bild på sig själv och köra i appen för att se hur du kommer se ut när du blir äldre. Appen är gratis, och för de som vet hur det går till när det gäller appar – att allt kostar på ett eller annat vis – vet också att det du betalar med är dina personuppgifter.

Dessutom godkänner man vid installationen att företaget bakom appen fritt får använda dina bilder och din information till vad de vill – för eget syfte eller att sälja vidare – och att detta medgivande är både oåterkalleligt och gäller för all framtid.

"Ta bort appen helt"

Nu har flera insatta personer varnat för vad som kan hända om du använder dig av appen för att generera den bild av dig som gammal. Exempelvis vill politiker i USA att FBI ska utreda appen för att se om den innebär någon säkerhetsrisk, då det ryska företaget bakom Faceapp samlar in och sparar alla bilder som användarna laddar upp – information som kan komma att delas med ryska myndigheter.

Även i Sverige har problemen påtalats, bland annat avAnne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, som i en intervju med Sveriges Radio säger att hon tycker att man ska ta bort appen helt.

– Problemen som uppstår är ju att du vet inte riktigt vilken information som samlas in, du vet inte med vem det delas med och du vet inte heller vad det kommer att användas till.

Det är också just detta som den nya dataskyddslagen GDPR är tänkt att förhindra – du som privatperson har rätt att veta hur dina personuppgifter hanteras av ett företag.

Företaget svarar

Skaparen av appen och företagets grundare, Yaroslav Goncharov, har även svarat på kritiken, något som techsjaten Techcrunch skrivit om. Yaroslav Goncharovmenar att vissa bilder kan laddas upp till molnet för att processas där, men att de flesta av bilderna raderas från företagets servrar inom 48 timmar.

Företaget menar även att ingen information "överförs till Ryssland" även om utvecklingsteamet befinner sig där, utan att informationen istället hamnar på servrar utanför Ryssland, enligt Yaroslav Goncharov på servrar hos AWS och Google Cloud.

Vidare menar företaget att man inte säljer eller delar någon data med tredje part. Appen ska även ha en möjlighet för användaren att själv ta bort alla data, en möjlighet som ligger dold i menyn för att "rapportera en bugg".

Kamera Bild har tidigare skrivit om bland annat fenomenet "10 year challenge" som spreds på Facebook, där användare uppmanas ladda upp en aktuell bild på sig själv tillsammans med en tio år gammal bild.Bilderna skulle sedan kunna analyseras med hjälp av AI, något som kan vara problematisk ur integritetssynpunkt, då den enligt många kan missbrukas.

Samtidigt finns en helt annan sida, där man inte ser något integritetsproblem alls med att dela med sig av sina bilder och sin personliga data för att få tillgång till en tjänst – man väljer själv om man vill dela med sig eller inte genom att välja om man vill använda tjänsten eller installera appen.